25 / 04 / 2024

Volkswagen Porsche hisse satışından 9.1 milyar euro kazandı

Volkswagen Porsche hisse satışından 9.1 milyar euro kazandı

Geçtiğimiz günlerde borsaya açılan Porsche, Avrupa’nın en değerli otomobil üreticisi olmayı başardı. Volkswagen Grubu, Porsche’nin imtiyazlı hisselerinin satışından 9.1 milyar euro elde etti.



SON ON YILIN EN BÜYÜK HALKA ARZI

Güçlü yatırımcı talebi üzerine, Porsche AG, halka arzının ardından Frankfurt Menkul Kıymetler Borsası'ndaki ilk işlem gününde teklif aralığının en üstünde 9,4 milyar avrodan (9.1 milyar dolar) yüzde 1,8 artarak 84 avroya yükseldi. Açılış fiyatı ise 82.50 EUR.

Hisse satışı, son on yılın en büyük halka arzı ve Porsche'ye 75 milyar avro değerinde. Bloomberg verilerine göre, Porsche AG'nin halka arzı, madenci Glencore'un 2011'de Londra'daki halka arzda yaklaşık 10 milyar dolar toplamasından bu yana Avrupa'nın en büyüğü.

Halka arzdan elde edilecek gelirin tamamını alacak olan çatı şirket Volkswagen AG'nin piyasa değeri 81 milyar Euro civarında.

Volkswagen CEO'su Oliver Bloom yaptığı açıklamada, "Bugün, Porsche büyük bir rüyayı gerçekleştirdi" dedi. "Artan özerklik derecemiz, önümüzdeki yıllarda iddialı hedeflerimize ulaşmak için bizi çok iyi bir konuma getiriyor."

911 üreticisinin listelenmesi, Avrupa'nın enerji krizi, yükselen faiz oranları ve rekor enflasyon nedeniyle yılın büyük bölümünde büyük ölçüde kapanan kamu piyasalarına yönelik cesur bir hamle. Şirketler yeni bir listeye girmekte tereddüt ediyor. Satışın, Volkswagen'in elektrifikasyon çabalarını hızlandırmak için fon toplamasına yardımcı olması bekleniyor.


Geri Dön