25 / 04 / 2024

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu'ndan Kanal İstanbul planlarına itiraz!

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu'ndan Kanal İstanbul planlarına itiraz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'çılgın proje' olarak adlandırdığı Kanal İstanbul projesi gündemin odağında yer alıyor. “Ya Kanal Ya İstanbul” üyeleri Kanal İstanbul için yapılan imar planı değişikliklerine itiraz etti..



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'çılgın proje' olarak adlandırdığı Kanal İstanbul projesi gündemin odağında yer alıyor. 

Amerika'nın Sesi'nden Hilmi Hacaloğlu ve Umut Çolak'ın haberine göre; dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bulunan Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen Kütüphane Söyleşileri’nde soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul’un yapılmasının Montrö Sözleşmesi’ne aykırı olmadığına dikkat çekerken projenin çevreci olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "42-43 kilometre uzunluğu olan bir kanal burası. Bu kanalda Karadeniz’i Marmara’ya bağlıyoruz. Karadeniz’de ve Marmara tarafında, gelen gemilerin oralarda bekleme ve beklememe süreçleri bizim kudretinde. Bunun Montrö ile alakası yok. Montrö, İstanbul Boğazı ile alakalı bir konu. Kendi bağımsızlığını tesis ettiğimiz bir eser kazandırıyoruz. Kanal İstanbul bizi huzurlu rahat kılacak. İstanbul çok çok büyük bir zenginliğe kavuşmuş olacak. İstanbul Boğazı çevrecilik açısından rahatlayacak" açıklamasında bulundu.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu ndan Kanal İstanbul planlarına itiraz!

“Ya Kanal Ya İstanbul” üyeleri Kanal İstanbul için yapılan imar planı değişikliklerine itiraz etti

Ancak çevreciler Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı fikri savunmuyor.

Birçok çevreci örgütün katılımıyla kurulan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, 24 Mart’ta askıya çıkarılan ve 24 Nisan’a kadar itiraz süresi olan imar planı değişikliklerine yönelik itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehir Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne verdi. 

Şişli, Kadıköy ve Beşiktaş’tan otobüslerle giderek Ataşehir’de buluşan çevreciler, yaptıkları basın açıklamasında bu projenin İstanbul’un yalnız sulak alanlarını azaltmakla kalmayacağını aynı zamanda tarım alanları ve ormanlarını da tahrip edeceğini dile getirdiler. 

İtiraz dilekçesini imzalayan çevrecilerden Rahim Noz, Kanal İstanbul’un bugüne kadar eşi görülmemiş bir rant projesi olduğunu ileri sürdü. 

VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Kadıköy Dayanışma Ağı üyesi "Cumhurbaşkanı, ‘Ben size inat yapacağım’ diyor biz de ona ‘Doğa ile toplumla inatlaşılmaz’ diyoruz. Kanal İstanbul demek doğal sit alanlarının yok olması demek. Kaz dağları gibi, Sinop gibi.  İstanbul’u üçe bölecek yeni şehir projesi. Özellikle elit seçilmişlerin yaşayacağı bir şehir projesi. Buna karşı çıkıyoruz. Bu bir rant projesidir" diye konuştu.

Kanal İstanbul'la neler değişecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kanal İstanbul'un Montrö ile ilgisi yok!


Geri Dön