28 / 03 / 2024

Yabancı turiste otel konforunda kiralık ev!

Yabancı turiste otel konforunda kiralık ev!

Ev sahibi ve konuklar için her şeyi uçtan uca değiştiren bir ev kiralama platformu bulunan Türk girişimci Mehmet Yüksel, 2 yıl içinde toplam 10 bin kişiyi Türkiye'de ağırladı. Yüksel'in şimdiki hedefi ise Türk misafirperverliğini yurtdışına ulaştırmak.



Pandemiyle yükselen hijyen hassasiyeti, turistlerin konaklama tercihini kalabalık otellerden izole tatil evlerine dönüştürürken, girişimciler için de yeni yatırım fırsatları oluştu. Akşam'dan Özgül Öztürk'ün haberine göre; yazlık bölgelerde ve ya şehir merkezinde bulunan evleri, ev sahipleri adına kısa ve orta dönemli kiralayan yerli platform Missafir, ev sahiplerine evini değerinde kiralama olanağı sunarken, misafirlere de evde otel konforunda konaklama hizmeti sağlıyor.

350 EV SAHİBİ KAYITLI

31 yaşında olan girişimci Mehmet Yüksel tarafından kurulan Missafir platformu üzerinde yer alan 10 bin kişi ev kiralayarak Türkiye’de tatil yaptı. Yüksel, “Tatil bölgelerinde veya şehir merkezinde evi olup atıl vaziyette duran birçok ev sahibi var. Biz bir ev sahibinin evini kiralamayla ilgili her işlemini tek bir platformdan çözüyoruz. Evin tadilatı, temizlik, misafir karşılama, turizm platformlarına ilan verme, emlağın kira değerini belirleme gibi bütün işlemleri yapıyoruz. Böylece hem ev kiralayarak tatil yapanlar güvenilir bir muhattapla karşılaşıyor, hem de ev sahipleri hiç yorulmadan emlağını değerlendirmiş oluyor” dedi. Şu anda Missafir sistemine kayıtlı 350 ev sahibi olduğundan bahseden Yüksel, şu açıklamalarda bulundu:

DÜNYAYA DA AÇILACAK

“Bugüne kadar 7 şehirdeki kiralık evlerimizde 10 bin misafir ağırladık. 30 bin gece konaklama yaptırdık. Gelecek yaza kadar 15 şehre açılacağız. Nihai hedefimiz ise Türkiye’den global bir kiralama yönetimi markası çıkarmak. 2021’de yurtdışına açılmak istiyoruz. Özellikle Doğu Avrupa ve Balkanlarda büyümek niyetindeyiz.”

PANDEMİYLE KONAKLAMA İŞİ DE DEĞİŞTİ

Dünyada 190 milyar dolarlık bir kısa ve orta dönemli ev kiralama pazara sahip. Bu pazarın içerisinde kiralanan toplam 9 milyon ev bulunuyor. Tatil amaçlı ev kiralama pazarı her yıl ortalama yüzde 30 büyüyor. 2025'te kısa ve orta dönemli kiralama yapılan ev sayısının 20 milyonu geçmesi planlanıyor. Araştırmalara bakıldığında Türkiye’de 600 bin tatil evi var.

PAZAR HIZLA BÜYÜYECEK

Ancak bu portföyün yalnızca 73 bini global ve ünlü bir tatil portalı olan Airbnb üzerinden kiralanıyor. Bunun dışında İstanbul şehir merkezinde birçok ev kısa dönemli olarak kiralama yapıyor. Kısa dönemli kiralama işinin dünyada en yaygın olduğu ülkeler ABD, İngiltere ve Fransa. Ancak pandemiyle birlikte insanların konaklama tercihlerinin otellerden evlere kaymasıyla önümüzdeki yıllarda pazarın tüm dünyada hızla büyümesi planlanıyor.

ATIL DAİRELER DEĞERLENECEK 

Bodrum, Çeşme, Ayvalık, Antalya gibi sahil şehri ve ya şehir merkezlerinde evi olup turiste kiralamak isteyen ev sahipleri, Missafir platformuna ücret ödemeden kayıt oluyor. Missafir’in görevlileri, bu evin kiralamaya uygun olduğuna karar verdikten sonra evin fotoğrafları, videoları ve tüm bilgileri platformda oluştuyor. Ev, konuk ağırlayacak şekilde temizlenip, gerekirse bakımdan geçiriliyor.

İLANLARI ÇIKIYOR

Ardından Türkiye ve dünyanın en büyük 15 kanalında bu evin ilanları yayınlanıyor. Platformun arka tarafında çalışan yapay zekayla, evin günlük değeri belirleniyor. 24 saatte bir fiyat yenileniyor. Evi kiralayan tatilciler, Missafir personeli tarafından karşılanıp anahtarı alınıyor. Ay sonunda ev sahibinin geliri hesabına aktarılıyor.


Geri Dön