24 / 04 / 2024

Yabancı turistin erken rezervasyon talebinde artış yaşandı!

Yabancı turistin erken rezervasyon talebinde artış yaşandı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özaslan: Kapasitenin yüzde 60'lık kısmı,erken rezervasyon sistemiyle dolu durumda. Önümüzdeki dönem içinde yüzde 30-40'lık bölümün son dakika satışları, diğer olağan satışlarla doldurulması bekleniyor" dedi...



Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, turizm kapasitesinin yüzde 60'lık kısmının erken rezervasyon sistemiyle dolu olduğunu, yüzde 30-40'lık bölümün ise son dakika satışlarıyla doldurulmasının beklendiğini bildirdi.


Özaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erken rezervasyon kampanyasının bu yıl geçen yıllarla kıyaslandığında daha önce başladığını ve çok başarılı yürütüldüğünü belirtti. 


Türkiye'de halkın seyahat tercihlerini oluştururken artık erken rezervasyon kampanyasını bekler hale geldiğini ifade eden Özaslan, "Bu bütün medeni ülkelerde olan bir davranış şekli. Erken rezervasyon kampanyasındaki fiyat ve hizmetler diğer dönemlerdeki fiyat ve hizmetlerle karşılaştırıldığında ortaya çıkan avantajı gören halk, erken rezervasyona inandı. Bu bilinç oluştu ülkemizde" dedi.  


Erken rezervasyon sisteminin, sektörün gelişmesi için de geleceğe yönelik planların yapılması açısından da son derece önemli olduğunu dile getiren Özaslan, "Bir ülkede turizmin gelişmesi için, iç turizmin dinamizmini her zaman elde tutmak lazım. İç turizm, turizmin sigortasıdır. Her türlü olumsuz iç ve dış gelişmelerden en az etkilenen alan iç turizmdir. Yurt dışından Türkiye'ye gelen turistler için de bu yıl diğer yıllarla kıyaslandığında erken rezervasyona katılım çok yüksek seviyede gerçekleşmiştir" diye konuştu. 


-"Erken rezervasyon sayesinde sektörün ayağı, yere daha sağlam basar duruma geldi"


Taksim Gezi Parkı'nda çıkan olayların etkisinden sonra, erken rezervasyon sayesinde sektörün ayağının yere daha sağlam basar duruma geldiğini dile getiren Özaslan, şunları söyledi:


"Erken rezervasyonda tüketici herhangi bir olumsuzluk anında iptale yanaşmadığı için turizm olumsuzluklardan az etkileniyor. Türkiye Otelciler Federasyonu yetkilileri, şu anda satışların, yani kapasitenin yüzde 60'lık kısmının erken rezervasyon sistemiyle dolu olduğunu, önümüzdeki dönem içinde yüzde 30-40'lık bölümün son dakika satışları ve diğer olağan satışlarla doldurmasının beklendiğini söyledi. Haziran ayından sonra, son dakika satışları ve diğer olağan satışların ülkemize yönelmesi açısından sürecin iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye erken rezervasyon açısından başarılı bir kampanya dönemi geçirmiştir ama sezonun istenilen ölçüde tamamlanabilmesi için ek çalışmalar yapmak gerekiyor. Bunu da sektörle birlikte gerçekleştireceğiz. Bakanlık olarak Kuzey Avrupa, Ortadoğu ve Orta Avrupa ülkelerine sektörle birlikte çalışmalar yürüteceğiz, kalan kapasitenin doldurulması için özel bilgilendirme turları yapacağız." 


-Kıyı ve kültür turizmine talep yüksek


Erken rezervasyonda hem turizm acentaları hem de online kanalların daha çok kullanıldığını kaydeden Özaslan, şöyle konuştu:


"En fazla Almanya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkeler özellikle yılbaşından sonra tatillerini planlıyor ve erken rezervasyon yaptırıyor. En büyük pazarımız Almanya, Hollanda, İngiltere, Rusya ve İskandinav ülkeleri. 

En fazla erken rezervasyon yapan ülkeler özellikle Rusya'da gittikçe yaygınlık kazanıyor."


Yerli tatilciler gibi yabancı turistlerin de kıyı bölgelerini, özellikle de Antalya ve Muğla bölgesini tercih ettiğini bildiren Özaslan, turizm çeşidinde de kıyı turizmi ve kültür turizmini seçtiklerini sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön