27 / 04 / 2024

Yabancıların ev satın alma tercihi nasıl şekilleniyor?

Yabancıların ev satın alma tercihi nasıl şekilleniyor?

Yabancı yatırımcıların ülkemize olan ilgisi her geçen gün artış gösterirken, en çok İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Sakarya tercih ediliyor.



TÜİK tarafından yapılan istatistikler sonucunda; yabancıya gayrimenkul satışında lider olan iller arasında ilk 5 sırada; İstanbul, Antalya, Bursa, Yalova ve Sakarya oturuyor. Yabancıların satın aldıkları konut sayısı her geçen gün artış gösterirken, ülkede esen olumlu siyasi ve ekonomik hava yatırımcıların yüzünü güldürüyor. PropertyTR yetkilileri tarafından yapılan açıklama kapsamında, ülkemizde en fazla konut yatırımı yapan ülkeler şu şekilde:
- Irak
- Suudi Arabistan
- Kuveyt
- Rusya
- Afganistan

Ortadoğu ülkeleri sonrasında diğer ülkelerden gelen yabancı yatırımcının Türkiye’ye ilgisi devam ediyor. Bu sonucu ülkede yaşanan yerel seçim sonuçlarının pozitif olması ve yaz tatilinin başlamasıyla Yusuf Boz, hareketlenen emlak piyasalarının pek çok hava yolu şirketinin Türkiye'ye yaptığı sefer sayılarının artması ve uçuş hatlarının gelişmesine neden olduğunu belirtiyor.

Yabancı yatırımcının tercihini oluşturan en önemli şehrin İstanbul olduğunu söyleyen sektör yetkilileri, daha sonra yapılan tercihin İstanbul'a olan yakınlığıyla Bursa, Yalova ve Sakarya ağırlıklı olduğunu kaydetti. Bölgede inşa edilen her yeni projede bu avantajlara öncelik verilirken, yabancı yatırımcıların değişen tercihleri değerlendiriliyor.

İstanbul; Konut satış fiyatları son bir yılda seviyelerinde artış gösterdiğini söyleyen Yusuf Boz, İstanbul'da, amortisman süresinin 20 yılı buluyor olmasının şehirde olan ilginin artmasında bulunan en önemli sebep olduğu düşünülüyor.

Antalya; Şehrin bir dünya turizm merkezi olması ve konut seçeneklerinin farklı tercihlere uygun olarak
planlanması alıcı tercihlerini şekillendiren kilit nokta oluyor.

Bursa; Açılan yeni yollar sayesinde İstanbul ve İzmir'e geliş gidişlerin kısaldığı şehir, bu özelliğiyle
yabancı yatırımcıların kararına göre değerlendiriliyor.

Yalova; Gün geçtikçe gelişen, eğitimden eğlenceye kadar farklı sektörlerde göz bebeği olan şehir
ulaşım seçenekleriyle yabancı yatırımcının hayallerini süslüyor.

Sakarya; Sahil şeridi, yaşam koşulları, nüfusu ve büyük şehirlere yakın konumda bulunan bölge, markalı konut projelerine verilen destekle güçleniyor.

Ülkemizde Konut Alımı Yapan Yabancı Tercihleri

Verilere bakıldığında ülkemizde en çok konut alan ülkeler arasında, Irak ilk sırada bulunuyor. Toplam 2.556 adetlik alımla Suudi Arabistanlılar listede 2.sırada bulunuyor. Kuveytliler 1.827 konutla listeye 3.sıradan giriş yaptı. Rusya, Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Lübnan ve KKTC Türkiye’den ev alan yabancılar arasında bulunuyor.

Yabancıların ev tercihindeki kriterleri

Türkiye’de yabancıların konut alımını inceleyen Yusuf Boz metrekare bazında yüzde 6,7’lik bir düşüş görülüyor. Afganlıların listede hiç yokken birden ilk 5’e girmesi, Türk firmalarının yurt dışında yaptıkları çalışmalarla paralellik gösteriyor. Türkiye’nin kültür açısından yakın konumda bulunması ile konut alımında da etkili oluyor.

Tercihlerinde özellikle İstanbul’u seçen Afganlar; Zeytinburnu, Beylikdüzü ve Esenyurt’tan alım yapıyor.

Yabancı gayrimenkul yatırımcılarının bütçelerinin 70 bin dolardan başlangıç gösteren daireler kadar 600 bin dolarlık evler ve 3 milyon dolarlık villalarla da ilgilendiğini ifade eden Yusuf Boz değişen taleplere uygun konut üretiminin artması gerektiğini belirtiyor. Ülkemizde her zaman konut alım listelerinde üst sıralara yerleşen Alman ve İngilizlerin tercihlerinin değişmesi konut sektörü yetkilileri tarafından ilgiyle takip edilirken, bu durum daire tercihlerinde ve lokasyonlarında da değişikliklerin yaşanmasına neden oluyor.

Avrupalı yatırımcılar genel olarak daha küçük metrekareleri ve daha merkezi lokasyonları tercih ederken, Arap yatırımcının büyük metrekareli evleri ve adresleri seçmesi yabancılara yapılan konut kampanyalarının şekillenmesinde de etki gösteriyor. Tüm dünyada yaşanan küresel göç ve savaşlar konut alımlarında da etki gösterirken özellikle yabancı yatırımcının dikkatini çeken rezidans uygulamaları beklenen ivmenin yaratılması üzerinde de etkili oldu. Gelecek hedeflerini gözden geçiren PropertyTR yöneticileri devlet tarafından desteklenen Turkuaz Kart uygulamasıyla kaybedilen karın yeniden kazanılacağını düşünülüyor.

Türkiye'den en çok konut alan ülkeler hangileri?


Geri Dön