25 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi süresi uzatıldı mı?

Yapı kayıt belgesi süresi uzatıldı mı?

Mevcut uygulamada yapı kayıt belgesi müracaatı 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Peki, yapı kayıt belgesi süresi uzatıldı mı? Yapı kayıt belgesi süresi uzatılacak mı?



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen imar barışı uygulaması ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. İmar barışına müracaat eden yapı sahipleri yapıları adına yapı kayıt belgesi alınıyor.

Yapı kayıt belgesi, 31 Aralık 2018 tarihinden önceki yapılar için alınabiliyor. Bu tarihten sonra yapılan yapılar imar barışı kapsamından yararlanamıyor.

Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle başvuruda bulunabiliyor. Ayrıca, kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.

Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.

Müracaat kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor. Yapı Kayıt Belgesi bedeli yatırılıp, başvurunun onaylanmasının ardından yapı kayıt belgesi alınabiliyor.

8 Haziran 2018 tarihine başvuruların başladığı imar barışında mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Yapı kayıt belgesi başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ediyor. 

Peki, Yapı kayıt belgesi süresi uzatıldı mı? Yapı kayıt belgesi süresi uzatılacak mı?

Yapı kayıt belgesi süresi henüz uzatılmadı. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamasına göre, başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağı 31 Ekim'de değerlendirilecek. 


Yapı kayıt belgesi başvurusuna 10 örnek!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön