20 / 04 / 2024

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?

Bir arsa üzerinde hayata geçirilecek yapının inşaat çalışmalarının tamamlanması halinde mülkiyet tapusu için öncelikle iskan izinlerinin alınması gerekiyor. Peki Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021? Yapı Kullanma İzin Belgesi nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...



Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?
Bir arsa üzerinde inşaatına başlanacak inşaat çalışmalarının tamamlanması haliyle mülkiyet tapusu için öncelikle iskan izinlerinin alınması gerekiyor. İskan ruhsatı, yapının mimari projesine uygun bir şekilde inşa edilmesi halinde alınıyor.

Peki Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021? Yapı Kullanma İzin Belgesi nasıl alınır? İşte tüm merak edilenler...

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?

Yaygınlıkla “iskan” olarak da bilinen Yapı Kullanma İzin Belgesi, inşası tamamlanmış bir yapının, tamamının veya kısmen kullanılması mümkün bölümleri tamamlandığında bu bölümlerinin kullanılabilmesi için, inşaat ruhsatını veren belediye veya valiliğe bağlı İl özel idaresinden alınan izin belgesi olarak biliniyor.

Yapı Kullanma İzin Belgesi nasıl alınır?

Yapı Kullanma İzin Belgesi için belediyenin imar birimine bir dilekçe ve gerekli belgeler ile başvurulabiliyor. Başvuruların ardından belediyenin Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılarak yapılmadığını yerinde inceme yapılıyor.

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?

Yapı Kullanma İzin Belgesi sorgulama 2021

İnşaat ruhsatı alındığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde yapımına başlanmış olması gerekiyor. Ruhsat alınma tarihinden itibaren de 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. Şayet 5 sene sonunda, tamamlanan inşaat projedeki gibi değilse, inşaatın yıkılmasına karar verilebiliyor. 

Yapı kullanma izin belgesi ücreti 2021

İBB tarafından açıklanan imar harçlarına göre, geçtiğimiz yıl metrekare bedeli 3.66 TL olan 1000 metrekareye kadar Konut-Rezidans projelerinin yapı kullanma izin belgesi ücreti 4.36 TL'ye çıktı.

Yapı Kullanma İzin Belgesi nedir 2021?

Yapı kullanma izin belgesi masrafları 2021

İBB imar harçlarına göre, imar durum belgesi alma ücreti ise 60 TL'den 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye yükseldi.

İmar Kanunu sil baştan değişiyor!

Yapı kullanma izin belgesi ücreti 2021!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 


Geri Dön