26 / 04 / 2024

Yargıtay kararları kiracılar için emsal olacak!

Yargıtay kararları kiracılar için emsal olacak!

Koronavirüs salgını kira ilişkilerinde de önemli sorunlara neden oldu. Salgın ardından kira problemlerinin dava olarak mahkemelere taşındığında birçok kira probleminin çözümü emsal niteliğine sahip olacak.



Koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemler ve ticari hayatın önemli ölçüde aksaması, kira ilişkilerinde de önemli sorunlar ortaya çıkardı. Önümüzdeki günlerde bu sorunların önemli bir kısmı mahkemelere taşınacak. Bu süreç içerisinde meydana gelen kira problemleri dava olarak mahkemelere taşındığında, hakimlerin işi hiç kolay olmayacak. Konu hakkında açıklamalar yapan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, 2011'de meydana gelen Van Depremi’nin ardından verilen bir yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsal niteliğine sahip olacağını söylüyor.

Yargıtay kararları kiracılar için emsal olacak!

Bu zamanlarda yaşanan kira ilişkilerindeki sorunlarla ilgili hakimlerin karar vermekte zorlanacağını kaydeden Umut Yeniocak “Çünkü hukuken bütün kira sözleşmelerini kapsayacak tek bir çözüm yöntemi sunulamaz. Her sözleşme ilişkisinin kendi özel koşulları değerlendirilerek sonuca varılmalıdır. Kira problemlerinin çözümü bakımından, geçmişte yaşanan benzer mücbir sebep süreçlerinde kira sözleşmeleriyle ilgili verilen yargı kararlarından faydalanmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Özellikle Van Depremi’nin ardından verilen bir yargı kararının, bugün birçok kira probleminin çözümü bakımından emsale sahip olduğunu söyleyen Yeniocak “Van depreminden hemen önce, bir işyeri için yüksek bedelli bir kira sözleşmesi imzalayan kiracı, depremden sonra şehirdeki ticari hayatın durma noktasına gelmesi gerekçesiyle, kira bedelinin indirilmesi için mahkemeye başvurması üzerine Yargıtay, kiracının, deprem sonrası şehirdeki ticari hayatın olağanüstü biçimde yavaşladığı yönündeki iddiaları hakkında bilirkişi raporu alınması gerektiğini, gerçekten bu iddialar doğruysa, kira bedelinde bir miktar indirim yapılması gerektiği yönünde karar vermiştir. Benzer başka kararlar da var” diye konuşuyor.

DURUMUNUZU VE İNDİRİM TALEBİNİZİ KONUT YA DA İŞ YERİ SAHİBİNİZE YAZILI OLARAK BİLDİRİN

Koronavirüs nedeniyle alınan önlemler ve ticari hayatın olağanüstü bir sürece girdiği bu zamanlarda, zor durum yaşayan kiracıların benzer bir savunmayla, bu süreç boyunca kira bedellerinin düşürülmesinin talep etme fırsatının olduğundan bahseden Yeniocak, yaşadıkları durumu ve indirim taleplerini zaman geçirmeden iş yeri ya da konut sahiplerine yazılı olarak bildirmeleri gerektiğini söylüyor. İş yeri ya da konut sahibinin bu talebi kabul etmemesi halinde, yargıya başvuru yapılması gerektiğini belirtiyor.

Kira bedellerinin ödenememesi mücbir sebep midir?

Kira davaları 1 Temmuz’dan sonra patlayabilir!

Koronavirüs kapsamında yapılan kira düzenlemeleri yasalaştı! 


Geri Dön