26 / 04 / 2024

Yargıtay milyonlarca çalışanı ilgilendiren o karara imza attı! Yıllık izinlere ne olacak?

Yargıtay milyonlarca çalışanı ilgilendiren o karara imza attı! Yıllık izinlere ne olacak?

Yargıtay milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren o karara imza attı. Dava ayrıntıları ve milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren karar ise şu, çalışan çalıştığı süre zarfında yıllık izin kullanmadığını belirterek hak ettiği yıllık izin alacağının kendisine ödenmemesi üzerine alacakla



Çalışanın yıllık iznini kullandığının ispatının işverene ait olduğunu belirten Yargıtay, çalışanın iş sözleşmesinin devamı zarfında kullanmadığı yıllık izinlere ait ücreti talep etmesinin mümkün olmadığına hükmetti. Yüksek mahkeme, çalışanın iş sözleşmesini devamında izin hakkının bulunduğunun tespitini talep etmesinde hukuki menfaati olduğunu vurguladı.


Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, tüm özel sektör çalışanını ilgilendiren emsal niteliğinde o karara imza attı. Ağır vasıta şoförü olan çalışan, İş Mahkemesi'ne başvurmuş, iş sözleşmesinin bir sebep bildirilmeden feshedildiğini ve bunun devamında hiçbir yasal hakkının işvereni tarafından ödenmediğini öne sürdü. Çalışan fazladan çalışmalarının karşılığının kendisine ödenmediğini, çalıştığı süre boyunca hiç yıllık izin kullanmadığını ve iş sözleşmesinin feshinde hak ettiği yıllık izin alacaklarının hiçbir şekilde kendisine ödenmediğini ileri süren çalışan, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı ve fazladan çalışmış olduğu alacaklarının davalılarından tahsiline karar verilmesini istedi.
 


Geri Dön