26 / 04 / 2024

Yargıtay'dan emsal günlük kiralama kararı! Evini günlük kiralayanlara şok!

Yargıtay'dan emsal günlük kiralama kararı! Evini günlük kiralayanlara şok!

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, saatlik, günlük kısa süreli kiraya verilen konutlara ilişkin tartışmaya nokta koyan kritik bir karar aldı. Yargıtay bu tarz saatlik, günlük ve haftalık olarak kısa süreli kiraya vermeyi “ticari amaçlı kiralama” olarak gördü. İşte detaylar...



Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre; Yerel mahkeme, ev sahibini haklı bularak davayı kabul ederken; dairenin kiracı tarafından ticari amaçla kullanımına son verilmek suretiyle eski hale iadesine ve mesken olarak kullanılmasına karar verdi. Davalı kiracının, kısa süreli alt kiralamaya devam etmesi durumunda konuttan tahliye edilmesine hükmedilirken; davalı kiracılara 15 gün süre tanındı. 

Yargıtay dan emsal günlük kiralama kararı! Evini günlük kiralayanlara şok!

Davalı kiracı bu kararı Yargıtay’da temyiz etti ve Yargıtay da mahkeme kararını yerinde görmesinin ardından; kararı onadı. Yargıtay dairenin eski haline getirilmesini ve konut olarak kullanılmasını isterken; günlük kiralama sürerse, alt kiralama yapan davalı kiracının tahliye edileceği belirtildi. 

Yargıtay’ın kararı örnek karar niteliğine sahip. Bu kararla günlük, saatlik, haftalık kiralama “ticari kiralama” şeklinde kabul edildi ve mesken olarak kiralanan yerlerin günlük, saatlik, haftalık şekilde “ticari amaçla” kısa süreli alt kiralama yapılmasına da kırmızı kart göstermiş oldu. 

Yargıtay dan emsal günlük kiralama kararı! Evini günlük kiralayanlara şok!

Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

“Dava mesken olan bağımsız bölümün ticari amaçla kullanımının önlenmesi için hâkimin müdahalesi istemine ilişkindir. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlar ile yasal gerektirici nedenlere göre, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 24. maddesinde mesken olarak kiralanan yerlerin işyerine dönüştürülmesi yahut ticari amaçlı kullanılması koşulları belirlenmiş olup, davaya konu taşınmaz için bu koşulların gerçekleştirmediği ve kiralamanın niteliğinin ticari vasfa dönüştüğü böylece bağımsız bölümün kullanım niteliğinin değiştirildiği tespit edilerek, mahkemece yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmadığından, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddi ile usule ve kanuna uygun olan hükmün onanmasına karar verildi.”


Geri Dön