25 / 04 / 2024

Yasa dışı Yahudi yerleşimi kurulmasına onay!

Yasa dışı Yahudi yerleşimi kurulmasına onay!

İsrail ve ABD arasında 'Yüzyılın Anlaşması" olarak gösterilen planda işgal altında olan Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'e ilhakının" da gündeme geldi.




İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin-İsrail sorununa "çözüm bulmak" için hazırlanan ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak gösterilen planda işgal altında olan Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'e ilhakının" da gündeme geldi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Netanyahu, sağ seçmenin sempatisini kazanmak için seçimlere iki gün kala kabine toplantısını işgal altında bulunan Filistin toprağına gitti.

Batı Şeria'da yer akan Ürdün Vadisi'nde kabinesini toplayan Netanyahu, bölgedeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'e ilhakı" vaadine ilişkin yeni açıklamalar yaptı.

Netanyahu, tüm yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'in güvenliği ve mirasını güvenceye alınması için önemli" olduğunu kaydetti.

Salı günü gerçekleşecek seçimler için önemli vaatlerinden biri olan Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "İsrail'e ilhak" etme konusu hakkında konuşan Netanyahu, "Yerleşim birimlerinin İsrail'in egemenliğine alınması ABD yönetiminin hazırladığı barış planında gündeme gelecek." ifadelerini kullandı.

Diper İsrail kabinesi, Netanyahu'nun Ürdün Vadisi'nde  yasa dışı Yahudi yerleşim birimi kurulması planına onay verildi.

Kurulacak Yahudi yerleşim biriminin büyüklüğü ve kaç evden oluşacağı gibi bilgiler basınla henüz açıklanmadı.

Netanyahu, geçen haftaki kamuoyu araştırmalarında partisinin geriye düşmesi üzerine 17 Eylül'de yapılacak erken seçimde yeniden iktidara gelmesi halinde "kısa süre içinde" Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni ABD yönetimiyle koordineli şekilde "İsrail'e ilhak edeceği" kaydedilmişti.

ABD Başkanı Trump'ın Yüzyılın Anlaşması planını İsrail'deki seçimlerin ardından kamuoyuna açıklaması bekleniyor. 


Geri Dön