26 / 04 / 2024

Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adaları Projesi ne zaman bitecek?

Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adaları Projesi ne zaman bitecek?

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik: "Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası'nda yakacağımız fener, dünya milletlerine de ilham verecek ve yol gösterecektir" dedi.



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası'nda yakacağımız fener dünya milletlerine de ilham verecek ve yol gösterecektir" dedi. 


Çelik, Yassıada'da düzenlenen "Demokrasi ve Özgürlük Adaları Projesi" temel atma töreninde, 14 Mayıs'ın Demokrat Parti'nin iktidara gelişinin yıl dönümü olduğunu hatırlattı. 



Yassıada ve Sivriada işte böyle olacak!



Bu tarihin, "milletin aklıyla alay edenlere, milleti hor ve hakir görenlere, onu yıllarca iradesiz bırakmaya çalışanlara, onun değerlerine sırt çevirenlere ve hülasa bu milleti temsil konusunda zaaf içinde olanlara" verilen büyük ve ibretlik dersin tarihi olduğunu aktaran Çelik, "Bu milleti kendisine muallim olarak kabul etmeyen, onu hep acemi, hep çırak olarak görmeye alışmış kesimler ders almamakta ısrar edip durdular" diye konuştu. 


Çelik, Yassıada'nın tarihini vurgulayacak şekilde 27 Mayıs Tarih Platosu inşa edileceğini, müze alanı ve demokrasi parkı kurulacağını belirterek, yargılama süresince kullanılan yapıların restore edileceğini ve yapılara yeniden işlevsellik kazandırılacağını dile getirdi.


Yargılamaların yapıldığı spor salonunda, koğuşlarda ve diğer alanlarda holografi gibi özel teknikler kullanılarak yapılacak canlandırmalarla ziyaretçilerin o dönemi adeta içinde yaşarmışcasına tecrübe etmelerine imkan sağlanacağını ifade eden Çelik, o döneme ait belge, doküman ve eşyalardan oluşan seçkin bir koleksiyonun demokrasi müzesinde sergileneceğini vurguladı.


Müzenin içinde barındırdığı tarihi objelerle geçmişi, mimarisindeki modern ve geometrik formlarıyla da geleceği yansıtacak şekilde kurgulanmasına özel bir önem verdiklerini aktaran Çelik, şöyle devam etti:


"Bu yaklaşımın altında bu projeyle adanın toplumumuza geçmişten aldığı referanslarla bir gelecek vizyonu sunabilmesi yönündeki arzu ve niyetimiz yatmaktadır. Bu nedenle milletimizin o dönemde yaşadığı en acı tecrübelerden biri olan 27 Mayıs'ı ve o dönemde yaşananları bu proje ile bir ibret abidesi haline dönüştürmek istedik. Bu abidenin en temel unsurlarından birisi 24 metre yüksekliğinde sadece adaya değil demokrasimizin geleceğine de ışık tutacak bir demokrasi feneri inşa etmek olacaktır. Zamanla bu fener, adaların ve demokrasi zaferimizin simgesi haline gelecektir."


 


- "Araştırma merkezi olacak"


 


Çelik, adanın ayrıca demokrasi alanında araştırma yapmak isteyenler için bir araştırma merkezi olarak tasarlandığını, projede demokrasi arşivi tarihine ilişkin zengin bir arşivle 500 kişilik bir konferans salonu yer aldığını söyledi.


Benzer amaçlara hizmet edebilecek şekilde bir kongre merkezinin Sivriada'da planlandığını, böylece halen atıl durumda bulunan bu iki adanın, İstanbul'un önemli demokrasi kültürü ve hafıza merkezi haline geleceğini vurgulayan Çelik, şöyle devam etti:


"Bizler tarihe saygıyı, onu tozlu kalıntılar altında unutmaya terk etmek şeklinde değil, o tarihi günümüzde canlı ve yaşanabilir hale getirmek şeklinde anlıyoruz. Bu nedenle hazırladığımız projeyle bir yandan adaların tarihi ve doğal dokusu aslına uygun şekilde muhafaza edilirken öte yandan bu adalara kültürümüze ve sosyal yaşantımıza mümkün olduğunca katkıda bulunabilecek bir işlevsellik kazandırmak istiyoruz."


Çelik, Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası'nın sadece Türkiye'deki değil aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinde yaşanan demokrasi tecrübelerine ilişkin önemli olayların ve şahsiyetlerin tanıtılmasına ve demokrasi bilincinin artırılmasına yönelik sempozyum ve çalıştaylara da ev sahipliği yapacağını vurguladı. Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Bu vesileyle merhum Aydın Menderes ile yaptığımız bir sohbette dile getirdiği bir konunun bana verdiği ilhamı burada zikretmek isterim. Yassıada yargılamaları yapılırken bazı hukuk fakültelerinin hocaları, 'Eğer bunları idam etmezseniz darbe meşruiyetini kaybeder' demişlerdi. Buna bir karşılık olarak demokrasiye sadakatin ve hukuk devletine sadakatin gereği olarak keşke hukuk fakültelerimizin mezuniyet sonrası yemin törenleri Yassıada'da yapılsa ve bu tarihsel vefa gösterilse. Böylece insan hakları, özgürlükler ve demokrasinin insanlığın topyekun çabasıyla hayat bulan müşterek bir miras olduğu gerçeği vurgulanacaktır. Bu vurgu, bu mirasın muhafazası noktasında da topyekun bir çabayı zorunlu kılmaktadır."


Çelik, günümüzde kendi demokrasilerinin müdafaası uğruna savaşan ve özgürlüklerin savunuculuğunu yaptıklarını iddia eden kimi devletlerin, demokratik yönetimlerin, birer birer rafa kaldırılıp insan haklarının sahipsiz bırakılması karşısında kendilerinden beklenen tepkiyi vermediklerini gördüklerini dile getirdi. Bugün okuduğu bir gazetedeki ifadelerden bahseden Çelik, şunları anlattı:


"Yine bugün bir gazetede, görevden alınan bir savcının hükümetimizi kastederek, 'Demokrat Parti ve Menderes Hükümeti'nden bile ileri işler yapıyorlar, bir gün müebbetle yargılanacaklar' demesi aynı vesayetin ve aynı katliamcı mantığın devam ettiğini göstermektedir. Bu nedenle ülkemizin demokrasi adına ve insan hakları namına sergilemekte olduğu sağlam duruş, aynı zamanda etrafımızda bulunan ülkelerdeki sancılı demokrasilerinden ve çevremizdeki çeşitli halkların sıkıntılarla başa çıkmalarında şiddete başvurmadan demokrasi mücadelesi vermenin güzel bir örneği olarak yol gösterici olacaktır. Bu noktada Yassıada Demokrasi ve Özgürlük Adası'nda yakacağımız fener, dünya milletlerine de ilham verecek ve yol gösterecektir."


Çelik, Türkiye'de demokrasi yolunda katedilen mesafenin hiç de azımsanmayacak bir boyutta olduğunu ifade ederek, "Son 65 yılda açık oy gizli tasniften kendi cumhurbaşkanını doğrudan seçecek bir milli iradeye kavuştuk" diye konuştu. 


"Milletimizin özgürleşmesi adına cephede canlarını veren şehitlerimiz kadar bu kutlu demokrasi mücadelesi yolunda hayatlarını feda eden şehitlerimizi de rahmet ve minnetle anıyoruz" diyen Çelik, projeye katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, AK Parti milletvekili adayları Mücahit Arslan ve Çiğdem Karaaslan'a teşekkür etti. 


 


AA


Geri Dön