25 / 04 / 2024

Yassıada'da 100 bin metrekareyi aşan inşaat yapma hakkı bulunuyor!

Yassıada'da 100 bin metrekareyi aşan inşaat yapma hakkı bulunuyor!

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı 29 Mayıs 2013 tarihinde, Adalar ilçesi Heybeliada Mahallesi'ne bağlı olan ünlü Yassıada'nın kullanımını 'Askeri Alan'dan Turizm + Kültürel Tesis Alanı'na çeviren planları onayladı...



Planlar 12 Haziran 2013 tarihinde İstanbul il Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından askıya çıkartıldı. Bakanlık daha sonra, Yassıada'nın yakınından bulunan Sivriada ile ilgili de yeni planları onayladı. Yassıada ve Sivriada'nın yapılaşmasına neden olacağı gerekçesiyle, yeni planlara CHP'li Adalar Belediye yönetimi tepki gösterdi. 

Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu çeşitli platformlarda yeni planları eleştirdi. Yassıada'da bir çalıştay düzenleyen Farsakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de eleştirel bir konuşma yaptı. 

Yeni planlarla ilgili kamuoyunda oluşan tepkiler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bir açıklama yaptı. Bakan Bayraktar, Yassıada'nın yapılaşmaya açılmayacağını savunarak, "İmar planında yapılaşma diye bir şey yok" dedi. 


Bakan Bayraktar, yapılaşma yok dese de söz konusu planlar aksini gösteriyor. Bakanlığın onayladığı yeni planlara göre Yassıadaya'da şu tür inşaatların yapılmasına olanak tanınıyor. 


"Turizm + kültürel tesis alanında; otel bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası yapılabilir." Plan paftalarına göre, kıyı kenarları hariç adanın tamamı Turizm + kültürel tesis alanı1 olarak ayrılmış. 183 bin metrekare büyüklüğündeki adanın, kıyılar hariç tutulduğunda, 100 bin metrekareden daha fazla kısmı turizm ve kültürel tesis alanı olarak planlara işlenmiş durumda. Emsal= 0,65 inşaat hakkı getirildiği için, Yassıada'ya toplamı 100 bin metrekareyi aşan inşaat yapma hakkı tanınmış durumda. 


Yurt Gazetesi/MEHMET DEMIRKAYA 


Geri Dön