29 / 03 / 2024

‘Yemek bedeli vergi istisnası’ ne demek? İşte detaylar...

‘Yemek bedeli vergi istisnası’ ne demek? İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemek bedeli vergi istisnasına dair açıklamalarda bulunmuştu. Peki yemek bedeli vergi istisnası ne anlama geliyor? 2022 yemek parası vergi istisnası ne kadar oldu?



Yemek bedeli bir işverenin bünyesinde çalıştırdığı çalışanına verdiği ücret olarak bilinmektedir. Bu yemek bedeli günlük 51 liraya kadar olan kısma devlet vergi almamakta.

İşverenlerin çalışanlarına yemek verme halindeki menfaatler ‘yemek istisnası’ adı altında çalışana sağlanan vergi avantajıdır. 

6 Ocak 1961 tarihiyle, “Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler” ücretten istisna tutulmakta. Fakat 1 Temmuz 1995 yılına kadar bu istisna yalnızca işyeri yada işyerinde yemek verilmesini kapsıyorken, bu tarihten itibaren işverenlerin, işyerinde yada işyerinde yemek verilmeyen durumlarda çalışılmış günlere ait bir günlük yemek bedelinin her sene belirlenmiş tutarı aşmayan kısmı, ücretten istisna edilmiştir.

Yapılan istisna adına her sene belirlenen tutar  “yemek bedeli istisnası” olarak adlandırılmıştır.

1995 yılında yapılan düzenlemeyle, ücretlilere işyeri dışında yemek veren işletmelerden yemek kartı, yemek çeki yada yemek kuponuyla ‘yemek bedeli istisna’’sıyla yemek verilmesi imkânlı hale gelmiştir.

 


Geri Dön