28 / 03 / 2024

Yeni düzenleme Afyonkarahisar'da devre mülk sektörünü rahatlattı!

Yeni düzenleme Afyonkarahisar'da devre mülk sektörünü rahatlattı!

Afyonkarahisar'da turizm sektörü temsilcileri, devremülk sisteminde ‘yapı ruhsatı’ almadan satış yapılmasına yasak getiren yeni kanuni düzenlemeden memnun. Şehirde, çok sayıda vatandaş işini düzgün yapmayan şirketler tarafından mağdur edilmişti....



Afyonkarahisar'da turizm sektörü temsilcileri, devremülk sisteminde ‘yapı ruhsatı’ almadan satış yapılmasına yasak getiren yeni kanuni düzenlemeden memnun. 100 bine yakın devre mülkün bulunduğu şehirde, çok sayıda vatandaş işini düzgün yapmayan şirketler tarafından mağdur edilmişti....


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından son yıllarda yaygınlaşan devremülk sistemindeki mağduriyetlerin önlenmesi için Meclis'ten geçirilen yeni düzenleme sektörde memnuniyet oluşturdu. Tüketici Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle yapı ruhsatı almadan devremük satışı yasaklanırken, tüketicilere ön ödemeli devre tatil sözleşmesi yapılamayacak. Sözleşme kurulmadan önce tüketici sözleşme şartıyla ilgili bilgilendirilecek. Sözleşme tarihi tüketicinin kendi el yazısıyla attırılacak ve sözleşmenin bir örneği tüketiciye verilecek. Devre tatillerde cayma hakkı süresi 10 günden 14 güne çıkarılacak.


Afyonkarahisar’da bazı firmaların vatandaşlarla mahkemelik olması ve taahhütlerini yerine getirememesi nedeniyle Afyonkarahisar'ın adı kötüye çıkmıştı. Dünyaca ünlü şifalı suları bulunan Gazlıgöl termal havzasında bitmiş çok sayıda devre mülk bulunuyor. İnşaatı devam edenlerle birlikte önümüzdeki yıllarda 100 bin adet devre mülke ulaşılması bekleniyor. 


Sektör temsilcileri yeni düzenlemenin kısmen dolandırıcılık olaylarının önüne geçeceğini, ancak aradaki satış yapan komisyoncuların yine de insanları mağdur edebileceği uyarısında bulundu. Afyon Termal Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (ATTİD) Başkanı Ali Acar, düzenlemenin kısmen çare olsa da esas sorunun ruhsat sonra iş ahlakına sahip olmayan ve hayal satan komisyoncularda olduğunu söyledi. Acar," Alıcılar yinede dikkatli olmalı. Firmalar da satış yaptırdıkları elemanlarını çok iyi denetleyip takip etmelidir. Satıcı elemanlarını seçerken bunların deneyimine iş ahlakına çok dikkat etmeli. Kısmen faydalı olacak. Ancak, bana göre binanın tamamlanıp yapı kullanma ruhsatı alındıktan sonra satışa izin verilmesi kesin çözümdür.” dedi. 


Afyonkarahisar'ın Gazlıgöl bölgesinde 100 bine yakın devre mülk bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade eden Acar, önceki dönemlerde birçok vatandaşın mağdur edildiği gerekçesiyle mahkemelere başvurduğunu belirtti. Ali Acar, pazarlama firmalarının komisyon almak için sözleşmede olmayan ve gerçekleştiremeyeceklerini sözle taahhüt ettiklerini belirterek, ikna içinde her türlü taktiğe başvuran firmalara karşı vatandaşlarında dikkatli ve uyanık olması gerektiğini dile getirdi. Devre mülk sisteminden yılda bir milyon kişinin faydalanacağını ifade eden Acar, yeni düzenlemenin sadece proje üzerinden satışları engelleyerek vatandaşların baştan dolandırılmasını önlemesi adına güzel olduğunu anlattı.


KAĞIT ÜZERİNDEN DOLANDIRICILIĞI ÖNLEYECEK


Gazlıgöl Termal Turizm Yatırımcı ve İşletmecileri Dayanışma Derneği Mustafa Başaran da bölgede 100 bine yakın devre mülk bulunduğunu söyledi. Tüketici Haklarında yapılan değişiklilerde devremülk sistemine yeni kriterler getirilmesinin oldukça önemli olduğunu belirten Başaran, dolandırıcılığı ve şikayetleri ortadan kaldıracağını kaydeti. Başaran, "Eskiden ortada bir şey yokken maket üzerinden satış yapılıyordu. Buda ciddi bir risk teşkil etmekteydi. Hiçbir yatırım gücü olmayan insanlar gelip maket üzerinden gösteriyor ancak sonrasında taahhütlerini yerine getiremediğinden binlerce kişi mağdur oluyordu.” dedi. 


Türkiye'nin en şifalı sularının Gazlıgöl’de olduğunu ifade eden Başaran, “Türkiye’nin her bölgesinden insanları buraya tedavi ve tatil amaçlı geliyor. Tatil dönemlerinde mevcut oteller ve devre mülk işletmelerinde konaklamak için yer bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Bölgemize tedavi için çok yoğun talep var." diye konuştu. Mustafa Başaran, bölgede mağdur olan yüzlerce insanın dava açarak hakkını aramaya çalıştığını dile getirdi. 


YILDA 1 MİLYON 200 BİN KİŞİ GELECEK


Gazlıgöl termal bölgesinde Aydın Termal, Başaranlar Termal, Plas Termal Otel, Hilal Termal, Özgül Termal, Sefa Termal olmak üzere 6 tane beş yıldızlı termal tesis bölgede hizmet veriyor. Önümüzdeki yıl tamamlananlarla birlikte 100 bin devre tatil daha hizmete girecek.10 günlük devre tatillerde ortalama 4 kişinin kaldığı hesap edilirse ayda bir milyon 200 bin kişinin bölgeye tatil için geleceği tahmin ediliyor. Devremülk sistemindeki düzenleme bölgeye yeninde güven duyulmasını sağlayacak.


Mesut Mercan/Cihan


Geri Dön