23 / 04 / 2024

Yeni istihdam kapısı yenilenebilir enerjiden geldi

Yeni istihdam kapısı yenilenebilir enerjiden geldi

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan bir çalışmada, tüm dünyada salgının etkileri ve büyüyen enerji sorunlarına rağmen yenilenebilir enerji alanında bir yılda dünya genelinde 700 bin istihdam artışı yaşandı.



Dünyada münhasıran yenilenebilir enerji konusunda istihdamın 12.7 milyon olduğu tahmin ediliyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından hazırlanan rapor genel olarak yenilenebilir enerji alanının güçlenmesinin süreceği ve istihdam artışı sağlanacak alanlardan biri olduğunun altını çizerken, yönetimlerin ve sektörü, güçlü istihdam artışı için evde yapılabilecek işlere ilişkin arayışlar geliştirmesini önerdi.

Söz konusu çalışmada, yenilenebilir enerjide istihdam artışını artıran ana unsurun iç pazar büyüklüğü olduğuna da özellikle işaret edildi. Yenilenebilir enerjide en hızlı büyüme gösteren sektörün güneş enerjisi sektörü olduğu, küresel olarak ise 4,3 milyon kişinin bu sektör aracılığıyla yaratılan farklı işlerde istihdam edildiği vurgulandı.

Uluslararası Çalışma Örgütü ve IRENA’nın ortak hazırladığı bu raporda, sadece istihdam oranları değil, insana yaraşır işler, iklim değişikliğiyle de mücadele, tedarik zincirlerindeki iyileşme yönünden de yenilenebilir enerjinin önemli olduğuna işaret edildi.


Geri Dön