26 / 04 / 2024

Yeni otel yatırımları pandemide katlandı!

Yeni otel yatırımları pandemide katlandı!

Türkiye'de Kovid-19 salgını sürecinde 2020 yılında 137, 2021'in yedi aylık döneminde de 60 komple yeni otel yatırımına teşvik belgesi alındı. Türkiye'de 2023 yılına kadar da 20'si İstanbul'da, 14'ü Antalya'da olmak üzere toplam 99 yeni otel daha faaliyete geçecek. 



Koronavirüs salgınından en ağır darbeyi almasına rağmen seyahat endüstrisinin konaklama alanına ilgi devame diyor. Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye'de olduğu gibi İspanya, Almanya ve dünya genelinde yeni otel yatırımları hız kesmiyor. Tamamlanan oteller hizmete alınıyor. 

Yeni otel yatırımları pandemide katlandı!

Türkiye'de 60 proje 

Türkiye'de Kovid-19 salgını sürecinde 2020 yılında 137, 2021'in yedi aylık döneminde de 60 komple yeni otel yatırımına teşvik belgesi alındı. Bu arada 2021'de Ağustos ayı itibariyle Türkiye'de 53 yeni konaklama tesisi hizmet vermeye başladı. 2023 yılına kadar da 20'si İstanbul'da, 14'ü Antalya'da olmak üzere toplam 99 yeni otel daha faaliyete geçecek. 

Yeni otel yatırımları pandemide katlandı!

İspanya'da 105 proje

Kovid-19 salgını sürecinde otel yatırımları İspanya'da da hız kesmedi. Zor duruma düştüğü için yabancı yatırım fonlarının asset (varlık) olarak peşpeşe otelleri satın aldığı süreçte İspanya'nın Endülüs bölgesinde 105 yeni otel yatırım projesinin sürdüğü aktarılıyor. Yeni otellerin hem kıyı bölgelerinde hem de şehirlerde olduğun vurgu yapan Endülüs Girişimciler Konfederasyonu Turizm Konseyi Başkanı Miguel Sanchez, yapımı süren yeni otellerin 24'ünün Sevilla'da olduğunu, bunu 19 otel ile Córdoba'nın takip ettiğini, yeni otel yatırımlarının Granada ve Cádiz'de olduğunu belirtti. 

Kimler yatırım yapıyor? 

Miguel Sanchez, bu süreçte yeni otel yatırımı gerçekleştirenlerin Asyalılar ve İngilizler ile ilişkisi olan büyük yatırım fonları ve sektör dışından özel yatırımcılar ile zengin aileler olduğunu vurguluyor. 

Yeni otel yatırımları pandemide katlandı!

Almanya'da 718 proje 

Almanya'daki Engel - Völkers’in Otel Danışmanlık firması Genel Müdürü Andreas Ewald, konuya ilişkin açıklamasında "Pandemi başlangıcında kısa bir durgunluk vardı. Çünkü bankalar birkaç finansman konusunda çok temkinliydi. Ancak şimdi küçük büyük toplam 216 otel açıldı ve 363 proje de yapım aşamasında. Korkulan büyük yatırımcı uçuşu gerçekleşmedi” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası Cushman - Wakefield danışmanlık grubu son beş senede Avrupa’daki otellere 26 milyar Euro'dan fazla yatırım gerçekleştirildiğine bu alana yatırıma ilginin sürmesinde Avrupa Merkez Bankası'nın sıfır faiz oranı politikasının da etkili olduğuna dikkat çekti. 

Yeni otellerin üçte ikisi 4 yıldızlı

Bunların yanı sıra, Orta Doğu'da 25, Latin Amerika'da 14, Afrika’da da 13 otel projesinin de açılış aşamasında olduğu belirtiliyor. Hizmete alınacak 268 otelin 179'u dört yıldızlıyken, diğer 89'u ise beş yıldızlı.

Yeni otel yatırımları pandemide katlandı!

Çin ABD ile yarışıyor 

Yeni açılacak otellerin ülkelere dağılımında 58 proje ile ABD ilk sıraya yerleşmiş durumda. O'nu 33 proje ile Çin ve 15 yeni otel ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 13 tesis ile Almanya, 10 otel ile İngiltere takip ediyor.

İlk sırada Hilton 

Hizmete alınacak yeni oteller marka bazında incelendiğinde ise Hilton'un Hilton Hotels - Resorts, Hilton Garden Inn ve DoubleTree by Hilton'la açık ara önde olduğu dikakt çekiyor. Hilton'un ardından ise Marriott International ikinci sırada geliyor. 

Dünyada bu ay 268 yeni otel açılacak 

Bu arada Tophotelprojects’in verilerine göre Ekim 2021'de bitirilen 268 yeni otelin hizmete açılacağı belirtiliyor. Yeni açılacak otellerin bölgelere göre dağılımı, Kuzey Amerika 76, Asya Pasifik bölgesi 73, Avrupa'da 67 şeklinde açıklandı.

Oteller bankacıların elinden nasıl kurtulur? Yazlıklardaki balon nasıl indirilir?

Accor Grubu Türkiye’de 21 otel için harekete geçti!


Geri Dön