18 / 04 / 2024

Yeni tüketici kanunu ile tüketici konut sözleşmesinden dönme hakkına sahip!

Yeni tüketici kanunu ile tüketici konut sözleşmesinden dönme hakkına sahip!

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, konut proje üreticilerini kara kara düşündürüyor. Bu kanun kapsamında, tüketici ödediği bedeli en geç 90 gün içinde geri alabiliyor.



Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, konut proje üreticilerini kara kara düşündürüyor. İlgili yasanın 45. maddesine göre tüketiciye, konutun devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkı tanınıyor. Tüketici, sadece yüzde 2 cezai şart ve resmi giderleri geri ödeyerek alımdan vazgeçme hakkına sahip oluyor. Ayrıca tüketici ödediği bedeli en geç 90 gün içinde geri alabiliyor. Emlak Uzmanı Hakan Erilkun, bu durumun, proje firmalarını büyük bir riskle karşı karşıya bıraktığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “İnşaat sektöründe üretici firmalar, yeni projelerin teminatı olarak satışı veya inşası devam eden diğer projelerini teminat olarak gösterirler. Bugün hemen hemen her büyük konut projesinde bu böyle... Oysa tüketiciye tanınan gerekçe göstermeksizin cayma hakkıyla, proje üreticisi firma sattığını zannettiği bağımsız bölümü satamamış olacak. Teminat olarak gösterdiği yerden elde edeceği geliri de yeni proje finansmanına ayıramayacak. Bir başka ifadeyle teminatın gerçek karşılığı kaybolacak. Bu durum Türk inşaat sektörünü çok büyük bir riskle karşı karşıya getirmektedir.” 

Sözleşme noter onaylı olmalı


Tüketicilerin cayma hakkını kullanabilmeleri için konut satışının tapu siciline tescil edilmesi gerektiğini belirten Erilkun, satış vaadi sözleşmelerinde ise sözleşmenin noterden düzenleme şeklinde yapılması gerektiğini söyledi. Hakan Erilkun, tarafların kendi aralarında yaptığı, noter onaylı olmayan satış vaadi sözleşmelerinin bu kanun kapsamından yararlanamayacağını vurguladı. 


Yeni Mesaj 


Geri Dön