19 / 03 / 2024

Yenikapı-Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy metrosu ihaleye çıkıyor!

Yenikapı-Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy metrosu ihaleye çıkıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Uysal, "İki hattı daha ihaleye çıkaracağız. Yenikapı- Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy. Birisi 34 diğeri 32 kilometre olacak. Bu da yeni bir finans modeli ile yapılacak" dedi...



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, Girişimci İş Adamları Vakfı'nın Bahariye Mevlevihanesi'nde düzenlediği "Girişimci Buluşmaları"na konuk oldu. 

Toplantıda konuşma yapan İBB Başkanı Uysal, İstanbul'da 293,5 kilometre metro inşaatının devam ettiğini hatırlattı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İstanbul'un dünyada en fazla metro inşaatı olan şehri olduğunu ifade eden Başkan Uysal, yer altındaki metro çalışmalarında 25 bin işçinin çalıştığını söyledi. Uysal sözlerine şöyle devam etti;

"Metro inşaatlarının toplamda 177 kilometresi Büyükşehir Belediyesi tarafından finanse edilip yapıldı. Dünya ile kıyasladığımız zaman bu şekilde metro yapabilen başka bir belediye yok. Şu an 170 kilometre metro inşaatımız işliyor, inşaatı devam edenler de bittiği zaman 430 kilometre olacak. Londra'nın her tarafı metro diyoruz toplam uzunluğu 420 kilometre, Paris'te 380 kilometre, New York'ta ise 600 kilometre civarında. Şu anda iki hattı daha ihaleye çıkaracağız. Yenikapı- Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy. Birisi 34 diğeri 32 kilometre olacak. Bu da yeni bir finans modeli ile yapılacak. İhaleyi başarabilirsek, önümüzdeki 10 yıl içinde İstanbul'a 600 kilometre ilave metro yapmış olacağız. Bu model, "yap, kiraya ver, devret." Yapacak, 25 yıl bakımını da üstlenecek. 25 yılın, 3 yıllık yapım süresinde para almayacak. 22 yıl boyunca yıllık kira alacak. Bugün itibariyle peşin parayla yaptırdığımız işi kendine güvenen, yurt dışından sermaye bulabilene yaptıracağız. Bize sermayeyi bulsun, metroyu yapsın kiraya versin, 22 yıl da parasını alsın. Dünyada bu şekilde uygulanan modeller var."

Yenikapı-Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy metrosu ihaleye çıkıyor!

Uysal, Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik saldırı altında olduğunu ifade ederek şunları söyledi; "Batı'dan böyle bir saldırı gelse de Doğu'dan başka yerden sermaye bulan iş adamları bu şeklide başlar ise onlar da biz de karlı oluruz. Böyle bir şeyi başarırsak, İstanbul'un bütün ulaşım sorunlarını da çözmüş oluruz. 2018 bütçemiz 20 milyar lira. Bizim şirketlerle bütçemiz 47 milyar lira, 28 iştirakimiz var. Bu ne demek? Büyükşehir Belediyesinin yaptığı işlerden dolayı ayda piyasaya, 3 milyar lira para giriyor. "

Herkes metro kullanacak

Uysal,  Marmaray  ve metrolar açıldıktan sonra şoför ve korumayla dolaşan birçok iş adamının özel arabasını bırakıp, toplu taşımayla yolculuk yapmaya başlayacağını belirterek, büyükelçi ve konsolosların çoğunun da metro kullandığını kaydetti.

Yenikapı-Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy metrosu ihaleye çıkıyor!

Uysal, İstanbul'un kurtuluşunun metroda olduğunu söyledi. Uysal, ihaleye çıkacakları Yenikapı- Beylikdüzü ile Vezneciler-Arnavutköy hatlarının ihale sisteminin başarılı olmasını dilediğini ifade etti. Uysal, bu şekilde İstanbul'da 10 yılda 600 kilometre daha metro yapmayı istediklerini dile getirdi.

İşte İstanbul'un raylı sistem haritası!
 


Geri Dön