26 / 04 / 2024

Yeşilpınar'da kentsel dönüşüm nöbeti!

Yeşilpınar'da kentsel dönüşüm nöbeti!

KİPTAŞ ve İBB tarafından Eyüpsultan'a bağlı Yeşilpınar'da başlayan kentsel dönüşüm çalışmalarında tepkiler büyümeye devam ediyor. Mahalle sakinleri deprem toplama alanı olan parkın yıkılmaması nöbet tutuyor. 



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve KİPTAŞ, Eyüpsultan'ın Yeşilpınar Mahallesi'nde başlattığı kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor. Sabah'tan Barış Savaş ve Şerif Can'ın haberine göre; kentsel dönüşüm nedeniyle projesi alanına dahil edilen Gençlik Parkı yıkılmasına da tepkiler gün geçtikçe büyüyor. 

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı olan parkın yıkılmasını istemeyen mahalle sakinleri parkın yıkılmaması için nöbet tutmaya başladı. Kentsel dönüşüm çalışmaları için açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Deprem toplanma alanlarının sayısını artıracağız" demişti. Sonrasında Yeşilpınar'daki parkı imara açan İmamoğlu mahalle halkının protestosuna rağmen kararını değiştirmedi. İstanbul İl Yönetimi son olarak parkta bulunan Afet ve Acil Durum Toplanma Alanı yazılı tabelayı yerinden söktü. Parkın aydınlatılması ve ışıklandırması kesildi. Mahalle sakinleri ise ahşap tabela yaparak parka yerleştirdi ve projektör yardımı ile parkı aydınlattı. 

Yeşilpınar da kentsel dönüşüm nöbeti!

İki kuruma tescil edildi

İBB Yönetim söz konusu alanı 28 Ocak'ta Şehir Haritası web sitesi üzerinden  deprem alanı olarak vatandaşa sundu. AFAD ise yine aynı bölgeyi e-devlet üzerinden mahalle ve sokaklardaki en yakın toplanma alanı olarak gösterdi. İBB'nin söz konusu parkı imara açması sonrasında mahalleleri tepki gösterdi. Kentsel dönüşüm temel atma töreninden bir gün önce tabelanın söküldüğünü söyleyen mahalle sakinleri "Bize deniliyor ki park geliştirilecek, büyütülecek. Park, binaların arasında kalacak. Biz de buna karşı çıkıyoruz. Binaların arasına sıkışan bir park nasıl deprem toplanma alanı olabilir. İBB yönetiminin amacı bizi şiddetli bir depremde enkaz altında bırakmak mı yoksa can güvenliğimizi sağlamak mı? Kaldı ki binaların arasında olsa olsa 5-10 metre boşluk olacak, bu parklar kime yetecek? Ama burası büyük bir alan. Ağaçlar var, banklarla, kapalı çardaklarıyla, geniş yeşil alanıyla her yaştan insan için güvenli bir liman. Bu parktan ellerini çeksinler" dedi. 

Park ile ilgili açıklama yapan mahalle sakini Selahattin Duru ise şu açıklamalarda bulundu: 

"Burası gençlerin, çocukların, benim gibi emekli olanların toplandığı sosyal bir alan. Parkımızın yıkılmasını istemiyoruz. Çocuklarımız burada oyunlar oynuyor. Ağaçların altında oturuyor, temiz havadan faydalanıyoruz. Biz buranın betonlaşmasına karşıyız. Çocuklarımızın geleceği için buradaki yeşil alanı koruyoruz. Burada makine sesi değil, çocuk sesi, kuş sesi duymak istiyoruz. Deprem olduğunda gidecek yerimiz yok. Buranın yıkılması demek, binaların altında ölüme terk edilmemiz demektir. İstanbul deprem bölgesi ve burası kesinlikle deprem toplanma alanı olarak kalmalı. Mücadeleye devam ediyoruz. Yetkililerin de buraya gelip bize destek vermesini istiyoruz."

Ekrem İmamoğlu'ndan Yeşilpınar kentsel dönüşüm projesi açıklaması!


Geri Dön