24 / 04 / 2024

Yozgat'ta 22 sulama tesisinin açılışı gerçekleşti!

Yozgat'ta 22 sulama tesisinin açılışı gerçekleşti!

Yozgat'ta açılışı gerçekleştirilen ve 185 milyon liraya mal olacak 22 tesisten 9'unun gölet sulama projesi, 1'inin içme suyu, 1'inin tamamlama, 11'inin ise taşkın koruma tesisi olduğu belirtildi...




Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "AK Parti hükümetinden önce 79 yılda ürettiğimiz toplam enerjinin iki katını son 11 yılda üretir hale geldik. Bu, büyük bir adım, büyük bir başarıdır" dedi.


Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Boğazlıyan Kaymakamlığı önünde düzenlenen toplu açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, temeli atılacak ve açılışı yapılacak 22 tesisin hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.


Yozgat'ın ve Boğazlıyan'ın sularını tarlayla buluşturup berekete, kazanca dönüştürmek amacıyla yapılmış çalışmaların meyvelerini almak, yeni adımlarını atmak için buraya geldiklerini ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:


"İstanbul 1989'dan sonra CHP'li bir belediyenin becereksizliğiyle susuzluğa mahkum oldu. 1994 yılında Başbakanımız belediye başkanı olduğunda İstanbul'un her yanı bidonlarla doluydu. İnsanlar çeşmelerden bidonlarla su getiriyorlardı. Çeşme olmayan yerler de benzinlik gibi su dağıtan yerler oluşmuştu. Tankerler mahalle arasına su getiriyordu. İnsanlar günlük ihtiyacını dahi karşılayacak suyu bulamıyorlardı. Böyle bir ortamda belediye el değiştirdi hem de muhalefette olmasına rağmen. O dönem bilirsiniz neler olduğunu, bugünkü gibi iktidar muhalefet ayrımı yapmayan belediyelerin bütün projelerine destek veren, kaynaklarını eşit olarak gönderen bir anlayış yoktu."


Bozdağ, buna rağmen Istranca Dağları'nın aşıldığını ve İstanbul'un içme suyunu 50 yıllığına çözen bir noktaya gelindiğini belirterek, "Bugün hiçbir sorun yok. Milletimiz, bu başarıyı görünce Türkiye'nin başına sayın Başbakanımızı ve ekibini getirdi. Bugün Türkiye'nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve sularla ilgili yine teknik patronu Veysel Eroğlu beydir. İstanbul'daki başarıyı Türkiye'ye taşıdı. Türkiye'nin dört bir yanında göletler, barajlar yapılıyor ve Türkiye'nin her tarafındaki sular tarlalarla buluşup berekete kazanca dönüşüyor" diye konuştu.


AK Parti hükümetleri zamanında birçok ilin su sorununun çözüldüğünü dile getiren Bozdağ, "Sadece İstanbul'un içme suyu meselesi çözülmedi.  İzmir  Belediyesi kendi çözmesi lazımdı içme suyu meselesini, çözemedi, orayı da hükümetimiz çözdü, Mersin'in suyu çözülemedi, oyları yüzde 70 ama suyu Mersin'e de AK Parti kadroları getirdi. Yozgat'ta sular akmazdı, şimdi 24 saat akıyor. Musabeyli Çemil Çiçek Barajından içme suyu geliyor ve Yozgatlı'nın gelecek 50 yılda sıkıntısı olmayacak. Onu da biz çözdük" ifadesini kullandı.


- "Su akar, Türk yapar" 


Suya önem verdiklerini belirten Bozdağ, şöyle konuştu:


"Tarihin derinliklerinden tecrübelerle şöyle bir atasözü kalmıştır; 'Su akar, Türk bakar.' Hakikaten sular akıyor şarıl şarıl ama biz etrafından bakıyor, o hazineden istifade edemiyoruz. Sayın Başbakanımız biz artık bu atasözünü değiştiriyoruz. Bundan sonra 'su akar, Türk yapar' olacak. Her yerde suları baraj ve gölet olarak, içme suyu olarak milletimizin emrine, hizmetine sunacağız. İşte bu projeler 22 tesis, 185 milyon lira. 2013 yılında 385 milyon, sadece Yozgat'a yapılan yatırımın içme suyu ve diğer alanlardaki sulamalarla ilgili kısmının bedeli. Siz bunu diğer alanlara yaydığınızda çok büyük rakamlardır. Türkiye'nin nüfusu arttı, üretimi arttı, enerji ihtiyacı arttı ama enerji üretimi de arttı. AK Parti hükümetinden önce 79 yılda ürettiğimiz toplam enerjinin iki katını son 11 yılda üretir hale geldik. Bu, büyük bir adım, büyük bir başarıdır. Bunların lafla olmadığını biz gördük."


Boğazlıyan ilçesinin yerel şeçimlerde AK Partili Belediye Başkanı seçerek partilerini denemesini isteyen Bozdağ, "Boğazlıyanlı kardeşlerimiz de bize hizmetkarlık görevini verirlerse bizim için ayrı bir şeref olur. Bu vesileyle Boğazlıyanlı kardeşlerimizden istirham ediyorum, hizmetkarlığınıza AK Partili bir arkadaşımızı seçin. İki dönem CHP'li başkanımız Mustafa bey hizmet etti. İki dönem de AK Partili birini deneyin. Bir de onları görün, sonra da mukayese edersiniz" dedi.


- Bakan Eroğlu'nun konuşması


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Yozgat'a birçok müjdelerle geldiklerini ifade ederek, Bakanlıklarınca yapılan 8 tesisi hizmete açacaklarını söyledi.


Açılışı gerçekleştirilecek ve temeli atılacak 22 tesisten 9'unun gölet sulama projesi, 1'inin içme suyu, 1'inin tamamlama, 11'inin ise taşkın koruma tesisi olduğunu kaydeden Eroğlu, "185 milyon liraya  mal olacak bu tesisler sayesinde 24 bin 750 dekar tarım arazisine sulama suyu sağlanacak, 17 milyon 500 metreküp içme suyu temin edilecek, 2 ilçe, 3 bin 780 dekar tarım alanı ve 11 yerleşim yeri taşkın zararlarından korunacak. Ayrıca inşa edilecek göletlerde de 29 milyon 637 bin metreküp su depolanacak" diye konuştu.


Bakanlığa bağlı bütün genel müdürlüklerin destan yazdığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti:


"Özellikle şunu ifade edeyim; bugün itibarıyla sadece Bakanlığımın Yozgat'a yaptığı yatırımların miktarı 1 milyar lirayı çoktan aştı. Yozgatımız su açısından zengin bir yer değil, esasen Türkiye su zengini bir ülke değil, su fakiri de değil ama netice itibarıyla suyu çok akıllı şekilde yönetmemiz lazım, çok iyi bir şekilde kullanmamız lazım. Yozgat'ta sulamalar çok önemli. Biz bu çerçevede bütün Türkiye'de 'Bin gölet ve sulaması' adıyla muazzam bir seferberliğe başladık. Bin günde bin gölet ve sulaması. Şu ana kadar 60-70 yılda yapılanları göze alırsak, sulaması hariç 350 gölet yapılmış. Biz bin günde, yani 3 yıldan daha az sürede bin gölet ve modern sulamasını tamamen kapalı sistem, yağmurlama olacak şekilde yapacağız. Yozgat'a da müjde veriyoruz. Yozgat için bugün hakikaten tarihi bir gün. Burası bugün bir milat olarak anılacak bana göre."


Konuşmaların ardından Bozdağ ve Eroğlu, butona basarak tesislerden 14'ünün temelini attı, 8'inin ise açılışını gerçekleştirdi. Bozdağ ve Eroğlu, temeli atılan tesislerin yapımını üstlenen firmaların yetkilileriyle işlerin tamamlanma süresi konusunda pazarlık yaptı.


Günün anısına Boğazlıyan Kaymakamlığının bahçesine fidan diken Bozdağ ve Eroğlu, daha sonra AK Parti İlçe Teşkilatını ziyaret etti.


AA


Geri Dön