25 / 04 / 2024

Yüksek faizli konut kredilerinde yapılandırma olacak mı?

Yüksek faizli konut kredilerinde yapılandırma olacak mı?

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 0.64'e düşürmesiyle önceden konut kredisi çeken vatandaşlar yapılandırma olup olmayacağını araştırmaya başladı. Peki konut kredilerinde yapılandırma olacak mı? İşte detaylar...



Koronavirüsün etkilerini gösterdiği Türkiye'de işini kaybeden ve ekonomik olarak zorluk çeken vatandaşlar kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. Konut kredisi çeken vatandaşlar, konut kredilerinde yapılandırma olup olmayacağını merak ediyor. Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği toplantı ile faizler de netleşecek.

Türkiye'de de koronavirüsün baş gösterdiği Mart ayından beri vatandaşlar ekonomik zorluklarla karşılaştı. Ortadoğu Gazetesi'nden Burcu Çetin'in haberine göre; işletme sahipleri işlerine devam edemezken gelir kaybı yaşadı. Bazı vatandaşlar virüsün baş gösterdiği ilk zamanlarda işten çıkarıldı. Peki bu zorlu süreçte kredi borcunu ödemekte zorluk çeken vatandaşlar merak ettiği gibi konut kredilerinde yapılandırma olacak mı? 

Konut kredilerinde yapılandırma olacak mı?

Koronavirüs salgını sebebiyle artış yaşanan işten çıkarmalara karşı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatıyla işten çıkarmalar 3 ay uzatıldı ve son alınan kararla da sürenin 3 ay daha uzatılmasına karar verildi. Koronavirüs sebebiyle sokağa çıkma yasağı getirilen dönemlerde ve Türkiye genelinde büyük ve küçük işletmelerin nerdeyse hepsi üretime ara verirken ekonomik olarak firmalar zor durumda kaldı. Bazı firmalarda işçiler ücretsiz izine çıkarılırken esnaf ise dükkanlarını kapattı. Kazanç sağlayamayan vatandaşlar kredi borçlarını da ödemekte zorluk çekiyor. Sosyal medya platformu olan Twitter'da ise kredilere yapılandırma isteyen vatandaşlar #konuttayapılandırma hastagi başlattı.

Kredi borçlarını ödememekte zorluk çeken veya ödeyemeyen vatandaşlar bankalar ile zorluklar yaşadı. Vatandaşların en çok merak ettiği konu ise kredilerde yapılandırma olup olmayacağı. Kamu bankaları konutta kredi faizini 0,64'e düşürürken özellikle başka bankalardan alınan kredilerin kendi bankalarına geçirilemeyeceğini duyurdular. Böylelikle özel bankada hala yüksek olan faizli krediler düşük faizli kamu bankalarına taşınamayacak.

Peki kredilerde faiz indirimi yapılacak mı? sorusunun cevabı ise 23 Temmuz'da belirlenecek. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 23 Temmuz'da toplantı yapacak ve faiz kararını açıklayacak. PPK'nın açıkladığı verilere göre kredi faizleri yeni şeklini alacak. 

Konut kredisi çekenler dikkat! Yapılandırma olacak mı?

Konut kredilerindeki artış üç haftada 2019’u ikiye katladı!

 


Geri Dön