28 / 03 / 2024

Yüksek faizle konut kredisi çekenler dikkat! Yapılandırma olacak mı?

Yüksek faizle konut kredisi çekenler dikkat! Yapılandırma olacak mı?

Konut kredisinde, faizler düştüğünde tüketici düşük faizden kredisini ödemeyi isteyebiliyor. Bu durumda konut kredisi yapılandırma işlemi karşımıza çıkıyor. Peki konut kredilerinde yapılandırma olacak mı? İşte detaylar...



Konut kredisinde faiz oranları 0.64-0.74 aralığına çekildi. Daha önce yüksek faizli oranlardan konut kredisi kullanan vatandaşlar ise konut kredisi yapılandırması müjdesini bekliyor. 

Konut kredisi yapılandırması için henüz bir açıklama gelmedi. Takvim'de yer alan habere göre; konut sahibi olabilmek için banka kredisi kullananların son dönemlerde sık sık araştırdığı ve merak ettiği konulardan biri de konut kredisi yapılandırması oldu. 

KREDİ YAPILANDIRMA İLE NELER YAPILABİLİR?

- Bugünün faiz oranları üzerinden borç yeniden şekillenir ve daha az faiz ödenir. 

- Taksitler azaltılabilir.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMASI NASIL OLUR?

Kredi çekilen dönem ile bugün arasında faiz oranı farkı varsa (Bu fark yeniden yapılandırmaya değecek oranda olmalı) kredi borcunun yapılandırılması için kredi çekilen bankaya başvuruda bulunulabilir. 

Bankadan yeniden yapılandırma masrafı ve erken kapama cezası bedeli ile beraber kalan borcun yeniden hesaplanması talep edilir. Eğer hesap edilen rakamda zarar edilmiyorsa borç yeniden yapılandırılabilir. Eğer sizin kredi kullandığınız banka dışında bir bankada faiz düşüşü olduysa yine kredi başka bankaya taşınabilir. Fakat orada da farklı giderler meydana çıkabilir.

YENİDEN YAPILANDIRMA HESAPLAMASI

Kredi yapılandırma hesaplaması örneği:

Bir bankadan kredi faiz oranı yüzde 1,24 olan 120 ay vadeli ve 100 bin TL'lik bir konut kredisi çekildiği varsayıldığında;

Kredinin aylık taksiti 1,606.01 TL oluyor ve 12 ay ödendiği göz önüne alınırsa kalan toplam ödeme 173.449,082 TL oluyor.

Bankanın sağladığı yapılandırma faiz oranı ise 120 ay vade için yüzde 0,99 olursa ve yüzde 2.00 kredi kapama cezası ödenmesi koşulu olduğu da düşünüldüğünde, masraflar hariç aylık ödenecek tutar 1.360,61 TL olur. Kalan toplam borç ise yapılandırma sonrası 163,273.20 TL kalır. Böylece 8.269,97 TL karlı duruma geçilmiş olur. 

- Bu hesaplamada bankanın masraf ücreti ya da varsa diğer giderler dahil edilmemiştir.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA NEDİR?

Konut kredisinde, faizler düştüğünde tüketici düşük faizden kredisini ödemeyi isteyebiliyor. Bu durumda tüketicinin ödemekte olduğu kredi borcu kapatılıyor, düşük faizden yeni bir kredi açılmasına yeniden yapılandırma deniyor.

Kredi yeniden yapılandırma olarak da adlandırılan refinansman, kullanılmış bir kredinin kapatılarak daha düşük faiz oranları ile yeniden kredi kullanılması işlemi.

Faiz oranlarının yüksek olduğu dönemde kullanılmış olan bir konut kredisi, faizlerin düşmesi ile tekrar yapılandırılabiliyor. Eğer kullanılan krediyi yine kendi bankanızın daha avantajlı oranlarıyla kapatıyorsak refinansmanın adı, yapılan işlem aynı olmakla beraber, bu kez "yeniden yapılandırma" oluyor.

Böylece tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut kredisini kapatabiliyor hem de faiz ödüyor. gerçekleştirilebiliyor. 

Konut kredisi yeniden yapılandırma ile;

– Dönemin düşük faizlerinden faydalanabiliyor.

– Taksitler azaltılabiliyor.

– Daha az faiz ödenebiliyor.

Tüketiciyi avantajlı hale getirme amacı bulunan refinansman kredisinde; avantaj sağlanması için faiz indiriminden elde edilen karın yeniden yapılandırma masraflarından daha fazla olmalı.

Yapılandırmada yeni bir kredi kullanılması sebebi ile yeni masraflar ortaya çıkabiliyor. Tabi tüketici kredi kullanılan banka ile anlaşma sağlayabilirse, bu masrafların büyük bölümünden kurtulabiliyor.

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Konut kredisi yapılandırma, üç farklı durumda yapılabiliyor. Bunlar şu şekilde:

– Konut kredisi kullandıktan sonra eğer yüzdeler (yüzde 0.98 vb.) düşerse mevcut kredinizin yüzdelerini azaltabilmek için yapılan yapılandırma.

– Eğer kullanılan konut kredisinin taksitlerinin ödenmesinde zorluk çekiliyorsa, ödeme planının tekrar düzenlenmesi için yapılan yapılandırma.

– Konut kredisi kullandıktan sonra elinize toplu para geçmesi durumunda ilgili bankaya müracat ederek ödeme planının yeniden düzenlenmesi için yapılan yapılandırma.

Kredi yapılandırması için bunlardan hangisi tercih ediliyorsa o yönde başvuru yapılmalı. 

KONUT KREDİSİ YAPILANDIRMA MASRAFLARI NE KADAR?

Konut kredisi yeniden yapılandırmak istendiğinde banka bazı masraflar çıkarabiliyor. İşte, konut kredisi yeniden yapılandırma masrafları şöyle:

Erken kapatma cezası

Yüksek faizli kredi kapatılacağı için banka bu farkı talep edebiliyor. Özellikle konut kredilerinde 6 Mart 2007'den sonra (Mortgage Yasası yürürlüğe giriş tarihinden önce ) kredi kullananlar yüzde 2 oranında ceza ödemekle karşı karşıya kalabiliyor. 

Kredi masrafları

Yeni bir kredi açılacağı için başlangıçta istenen masraflar tüketiciden tekrar talep ediliyor (dosya ücreti, sigorta ücreti ve diğer masraflar). Kredi kullanılan bankadan yeniden yapılandırma yapıldığında banka, bazı masraflar istenmeyebilir.

Konut kredilerinde yapılandırma olacak mı 2020?

Konut kredisi kullanımına düşük faiz dopingi!


Geri Dön