26 / 04 / 2024

Yunanistan'da Piraeus Bank'ın gayrimenkul satışlarında 57 milyar Euro'luk hortum iddiası!

Yunanistan'da Piraeus Bank'ın gayrimenkul satışlarında 57 milyar Euro'luk hortum iddiası!

Yunanistan, ülkenin en büyük bankalarından Piraeus Bank aracılığıyla gerçekleşen şüpheli gayrimenkul satışlarıyla çalkalanıyor



Bankanın kendi kaynakları kullanılarak yapılan alım satımlar sonrası dağıttığı krediler 12 yılda 4 milyar Euro’dan 57 milyar Euro’ya ulaştı. Yolsuzlukla suçlanan CEO Michael Sallas ise iddiaları reddediyor

Euro Bölgesi ülkeleri Yunanistan’ı iflastan kurtarmak için peş peşe kurtarma paketleri açıklarken Yunan ekonomisine yönelik gelen kötü haberlerin ardı arkası kesilmiyor. Özellikle ülkenin batık bankalarına yönelik şüpheler Yunanistan’ın yakın gelecekte yeni kurtarma paketlerine ihtiyaç duyacağı yönündeki söylentileri körüklüyor. Gelen son bilgiler de bu söylentileri doğrular nitelikte. Avrupa basınında yer alan haberlere göre ülkenin en büyük bankalarından olan Piraeus Bank’ın eski yöneticileri son yıllarda yaptıkları yasa dışı gayrimenkul alımlarıyla bankanın içini boşalttı.

AİLE BOYU ŞİRKETLER!
Bankanın 1998 yılında kullandırdığı kredi toplamı 4 milyar Euro seviyesindeydi. Ancak yıllar süren şüpheli alım satımlar sonrası bankanın müşterilerine dağıttığı kredi seviyesi tam 57 milyar Euro’ya ulaştı. İlk olarak Yunan medyasının ortaya attığı iddialara göre bankanın CEO’su olan Michael Sallas ve ailesi paravan olarak kurdukları şirketler üzerinden gayrimenkul alımlarında bulundu. Daha sonra bu gayrimenkuller yine bankadan kullanılan kredilerle üçüncü şahıslara satıldı. İddialara göre alım satım işlerine Sallas’ın eşi Sophia ve iki çocuğu da katıldı. Ayrıca bankanın çok sayıda üst düzey yöneticisinin de benzer alım satım işlerinde rol aldığı belirtiliyor. Yunan mahkemelerinin el koyduğu işlemlere göre aralarında bazı Ege Adaları’nın da bulunduğu gayrimenkullerin bazıları yüksek fiyattan yine bankaya kiralandı. Araştırmalara göre bankayla şüpheli gayrimenkul alışverişi yapan 22 şirket belirlendi. İşin ilgi çekici tarafı ise Sallas Ailesi’nden bazı kişilerin bu şirketlerden en az 11’inde üstü düzey görevlerde hatta şirket yöneticiliğinde bulunduğu belirlendi. 21 yıl önce Piraeus Bank’ın başkanlığına getirilen ve 1990’lı yıllarda özelleştirilen bankanın CEO’su olan Michael Sallas tüm suçlamaları reddediyor. Sallas alım satımların yasalar çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü.

BANKALARA EN AZ 50 MİLYAR EURO VERİLECEK
Euro Bölgesi ülkelerinin Yunanistan için hazırladıkları iki kurtarma paketinin ardından ülkenin batık bankalarını da kurtarmaları gerekecek. AB kaynaklarının yaptığı araştırmalara göre bunun için Yunan bankalarının 50 milyar Euro seviyesinde bir sermaye artırımına ihtiyacı olacak. Piraeus Bank’ın ise bu pastadan 5 milyar Euro seviyesinde bir miktar alması bekleniyor. Ancak uzmanlar araştırmalar derinleştikçe likidite desteğinin de artacağını düşünüyor.

HABERTÜRK


Geri Dön