28 / 03 / 2024

Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasına son 15 metre!

Yusufeli Barajı'nın tamamlanmasına son 15 metre!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, Artvin'de yapımı devam eden Yusufeli Barajı'ndae inşaatın tamamlanması için 15 metre kaldığını belirtti.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Artvin'de inşaatı süren Yusufeli Barajı'nda 260 metre yüksekliğe ulaşıldığını ve inşaatın tamamlanması için 15 metre kaldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı'nda günlük ortalama olarak 4 bin 400 metreküp beton dökülüyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, gövde betonunda gerçekleşme oranı yüzde 93'e ulaştı. Baraj 275 metre gövde yüksekliğiyle Fransa'daki Eyfel Kulesi'nden 25 metre kısa olmasına karşın, barajın gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğinde bulunuyor.

Yusufeli Barajı'nın gövdesinde kullanılacak olan 4 milyon metreküp beton, Artvin'den Edirne'ye 13 metre platform genişliğinde beton yola karşılık geliyor. 

Üreteceği enerjinin dışında diğer barajlara da su kaynağı olacak olan Yusufeli Barajı, Çoruh Nehri'nin getireceği rusubatı önemli ölçüde tutarak diğer barajların ömrünü uzatacak ve bu nehirde oluşabilecek taşkın riskini de azaltmış olacak.

 - "Türkiye'nin en yüksek, dünyanın 3. yüksek barajı"

Yapılan açıklamada görüşleri yer alan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli inşaat çalışmaları süren Yusufeli Barajı'nda 260 metre yüksekliğe ulaşıldığını ve son 15 metreye girildiğini söyledi.

Bakan Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin vizyon projelerinden barajın tamamlandığında 275 metre yüksekliğiyle çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye'nin en yüksek, dünyanın üçüncü yüksek barajı olacağını söyledi.

Geçen sene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baraj inşaatını ziyaret ederek "Muhteşem bir eser ortaya çıkıyor." dediğini hatırlatan Bakan Pakdemirli, "Yusufeli Barajı inşaatında çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Zor coğrafi koşullar altında böyle bir mega projeye imza atıyoruz. Belgesellik ve mühendislik harikası projedir." dedi.

Yusufeli Barajı ve HES tesisinin kurulu gücünün 558 megavat ve yıllık enerji üretiminin 1 milyar 888 milyon kilovatsaat olacağını dile getiren Bekir Pakdemirli, santral binası ve enerji yapılarında betonlama çalışmalarının planlandığı şekilde sürdüğünü söyledi.

Bekir Pakdemirli, "Baraj tamamlandığında Türkiye'nin en yükseği, dünyanın üçüncü yükseği olacak ve ekonomiye yılda 1,5 milyar lira katkı sağlayacak. Proje sayesinde yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bir şehrin yıllık enerji ihtiyacı karşılanacak." şeklinde konuştu.

 

Yusufeli'nin yeni yerleşim birimi inşaatında sona gelindi!


Geri Dön