26 / 04 / 2024

Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?

Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından ilk kez 2010 yılında, Türkiye’nin mimarlık alanındaki ilk seyahat bursu olarak verilen Arkitera Seyahat Bursu'nu alan Alihan Sağlam, müziğin, mimariyi etkileme şekillerini dört ülkede incelediği  “Come prima" başlıklı çalışmasını tamamladı...



Arkitera Mimarlık Merkezi, Arkitera Seyahat Bursu'nu 2019 yılında kazanan Alihan Sağlam, “Come prima / Önceki Gibi” başlıklı çalışmasını tamamladı.

Uzun yıllardır dünya üzerinde var olan müziğin, mimariyi etkileme biçimlerini dört ülkede inceleyen Sağlam, “Araştırmalarım sonucu fark ettiğim en önemli konu; dönem anlayışları. Mimariye bir anlayış yansımadan önce bunları öncelikli olarak müzikte görmeye başlıyorsunuz” diye konuştu.

 Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?

2017’ yılından itibaren  Geberit sponsorluğunda  hazırlanan ve Türkiye’nin mimarlık alanındaki ilk seyahat bursu olan Arkitera Seyahat Bursu,  genç mimarlık öğrencilerinin çalışmalarını desteklemeye devam ediyor.  Bu senenin bursiyeri Alihan Sağlam ise  “Come prima / Önceki Gibi” başlıklı rotasını geçtiğimiz günlerde sonlandırdı.

 Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?

Dönem anlayışları çok değişken

Sağlam, “Mimarlık ve inovasyon” temasını “Come prima / Önceki Gibi” başlıklı rotasıyla müzik ile mimarlık arasındaki ilişki üzerinden irdeleyen Sağlam, dört ülkede dört farklı yapıyı inceledi. Mimarlık okumaya başladığından beri, müzik ile mimarlık arasındaki ilişkinin neler olabileceğini ve nasıl ilişki kurabileceği hakkında çalıştığını söyleyen Sağlam, “Araştırmalarım sonucu fark ettiğim ve bana göre en önemli konu; dönem anlayışları. Mimariye bir anlayış yansımadan önce bunları öncelikli olarak müzikte görmeye başlıyorsunuz. Aslında 17.yy sonrasında müziğe verilen önem artıyor. Öncesinde düşünceleri ve duyguları anlatmak için edebiyat, resim gibi sanat dalları daha yoğun kullanılırken sonrasında müziğin de güçlü yönleri keşfediliyor” dedi.

 Yüzyıllar boyunca müzik mimariyi nasıl etkiledi?

“Müzik, insan ile eş zamanlı yaşayan ve değişen bir kavram olarak yorumlanabilir”

Eğitime başladığı dönemden bugüne müzik ile mimarlık arasında nasıl ilişki kurulabileceğini, nerede belirginleşip, nerede birbirine dokundukları üzerine çalışmalar yaptığını dile getiren Alihan Sağlam, “Müzik ile mimarlık, arasındaki ilişkinin araştırmalarım sonucu fazlasıyla benzeştiğini gördüm.  Bu iki alanın birbirinde ayrı hareket edemeyeceği gibi, bu pratikler iyice araştırıldığında inovasyona öncülük edilebilecek potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. ” diye konuştu.

“Çektiğim fotoğraflar üzerinden tekrar eskiz denemeleri yaptığımda bile yeni formlar buluyorum”

Gerçekleştirdiği seyahatler sonrası “Come prima / Önceki Gibi” projesini destekleyen temel unsurların müzikler, eskizler, görseller ve yazılımlar olduğuna vurgu yapan Sağlam, “Çektiğim fotoğraflar üzerinden tekrar eskiz denemeleri yaptığımda bile yeni formlar buluyorum. Bu formların araştırmalarını yaptıktan sonra anlayışlarını, anlayışlardan sonra ise müziğe ve mimariye nasıl yansıdığını daha iyi keşfediyorum. Seyahat ile birlikte gördüğüm yapıları detaylı bir şekilde incelemek projeyi daha da güçlendiriyor.” dedi.

Geberit bursunun kazananı Alihan Sağlam oldu!


Geri Dön