24 / 04 / 2024

Zehra Zümrüt Selçuk: Kentsel dönüşümde hiçbir vatandaşımız yerinden edilmedi!

Zehra Zümrüt Selçuk: Kentsel dönüşümde hiçbir vatandaşımız yerinden edilmedi!

TBMM Genel Kurulu 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi görüşmelerinde konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İstanbul'daki kentsel dönüşüm hakkında çıkan eleştirileri yanıtladı. 



TBMM Genel Kurulu'nda, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin maddelerinin görüşmeleri sona erdi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre görüşmeler sırasında konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, İstanbul'da devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları ilgili çıkan eleştiriler hakkında konuştu.

İstanbul'daki kentsel dönüşümün, Romanları yaşadığı yerden etmesinin söz konusu olmadığın söyleyen Selçuk,"İstanbul'da yapılan dönüşüm uygulamalarının tamamı 'yerinde dönüşüm' ilkesiyle yürütülüyor. Hiçbir vatandaşımız yerinden edilmediği gibi tüm projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın sübvansiyonu ve desteğiyle yürütüyoruz" dedi.

"Ayrımcılığın farkındayız" 

Toplantıda konuşan AK Parti  İzmir  Milletvekili Cemal Bekle, Romanlar olarak her türlü ayrımcılığı ve bölücülüğü lanetlediklerini söyledi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesinin Romanlara karşı "kentsel dönüşüm" adı altında uyguladığı ayrımcılığın farkında olduklarını dile getiren Bekle, "Ege Mahallesi, Kuruçay, Tepecik, İkiçeşmelik Mahallesi, kısaca ne İzmir ne de hiçbir Roman mahallesi sahipsiz değildir. 21'inci yüzyılda İzmir'e çadır mühürleme gibi bir ayıbı yaşatan anlayış, şimdi mahallelerimizi rant kapısına çevirmeye yelteniyor. Buna müsaade etmeyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesinin de bu hatadan döneceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Görüşmede söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, "İzmir'deki kentsel dönüşüm hakka, hukuka, adalete dayalı, kanunlara ve nizamlara dayalı. Herkesi, kiracıları dahi hak sahibi yaparak bir kentsel dönüşüm yapılıyor." dedi.

Roman mahallesinde kiracı olanlara dahi ev verildiğinin altını çizden Purçu, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, karşılıklı anlaşarak bütün hak sahipleriyle oturarak, iş birliği yaparak, bir anlaşmayla kentsel dönüşüm yapıyor." diye konuştu. 

İnsan odaklı kentsel dönüşüme ihtiyaç var!


Geri Dön