24 / 04 / 2024

Zeytinburnu'na mega yat limanı projesi geliyor!

Zeytinburnu'na mega yat limanı projesi geliyor!

Zeytinburnu Kazlıçeşme miting alanına komşu yeşil alana mega yat projesi planlanıyor. Projenin önünü açan imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylandı.



Zeytinburnu Kazlıçeşme miting alanına komşu yeşil alana mega yat projesi inşa edilecek. Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, proje kapsamında mevcut dolgu alana ek dolgu alanı da planlanıyor. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları’nın projenin önünü açan imar planlarına karşı açtığı dava devam ediyor. Projenin ortakları arasında Erkan Grup da yer alıyor.

Kesintisiz Zeytinburnu

AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkan adayı Binali Yıldırım’ın projeleri arasında kesintisiz bir Zeytinburnu sahili bulunuyor. Fakat sahil yoğun bir dolgu ve yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Tartışma yaratan Ataköy sahilindeki kulelerin yakınına Ataköy Marina Alışveriş ve Yaşam Merkezi projesinden sonra Yenikapı Miting alanına komşu mega yat projesi inşa edilecek. TMMOB Mimarlar Odası projeye karşı senelerdir hukuki mücadele veriyor. 

Dolgu alanının önünü açan imar planlarının 2007'de iptal edilmesinin ardından projenin önünü açan yeni imar planları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2 Mayıs 2018'de onaylandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası ise son planları yargıya taşıdı. 


Binlerce metrekare

Dava dilekçesinde, bakanlığa karşı 2007'de açtıkları davayı anımsatan odalar, mahkemenin kıyı boyunca uzanan yeşil alan bütünlüğünün bozulacağını belirterek imar planlarını iptal ettiğini anımsattı. Alanda 114 bin metrekare büyüklüğünde mevcut dolgu alanı olduğu ve üzerinde rekreasyon alanları olduğu belirtilerek söz konusu planla 292 bin 625 metrekare ek dolgu alanı önerildiğine dikkat çekildi. İmar planlarının iptali istenen dava dilekçesinde İstanbul’un tarihi ve kültürel mirası açısından tartışmasız en üstün değerlerinin yer aldığı bölge olan Tarihi Yarımada’nın davaya konu olan Kruvaziyer ve Yat Liman Projesi’nden olumsuz etkileneceği belirtildi.

 


Geri Dön