19 / 04 / 2024

Apartman tadilat saatleri!

Apartman tadilat saatleri!

Apartmanda yapılacak tadilatların, çevreye gürültü vermesi nedeni ile uygun saatlerde yapılması gerekiyor? Peki hangi saat dilimleri tadilat saati oluyor? İşte uyulması gereken apartman tadilat saatleri...



Apartman tadilat saatleri!

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği ile çevresel gürültüye maruz kalınması sonucu kişilerin huzur ve sükûnunun, beden ve ruh sağlığının bozulmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak ve kademeli olarak uygulamaya konulmak üzere; planların uygulanması ile ilgili usul ve esasları belirliyor.


Ancak yönetmelik kapsamında, apartman tadilat saatlerine bir kısıtlama getirilmiyor.


Buna karşın, Komşuluk Hukuku çerçevesinde bilhassa akşam ve gece saatlerinde tadilat yapılmasına izin verilmiyor. 


Bu saatler dışında yapılacak tadilatlarda bina yönetimine haber verilmesi, yönetimce bina sakinlerinin haberdar edilmesi ve tadilatın olabildiğince rahatsızlık vermeyecek şekilde yapılmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Buna göre tadilatların hafta içi 8:30-17:30 arası hafta sonu ise 11:00-17.30 arası tadilat yapılması için uygun zaman dilimi olarak kabul ediliyor.


Belirtilen saatler dışında tadilat yapılması halinde kat malikleri tadilatlar ile ilgili saat sınırlamasına uymayanlar hakkında Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesi çerçevesinde işlem yapılması ve neden olunacak gürültü sorununun Çevre Kanunu ve Kabahatler Kanununda belirtilen hükümler çerçevesinde cezalandırılması için yasal yollara başvurma hakkı bulunuyor.


Apartman tadilat sınırlaması..

Kat malikleri yönetim planında düzenlenmeyen hususlarda tadilat yapamıyor. Örneğin; yönetim planında herhangi bir düzenleme bulunmadığı takdirde balkonlarını kapatamazlar. 


Kat maliklerinin yönetim planın ve projeye aykırı tadilatları karşısında diğer kat malikleri kaymakamlığa başvurarak taşınmazın eski hale getirilmesini isteyebileceği gibi taşınmazın eski hale getirilmesine karar verilmesini talep edilebilir. Bu durumda doğacak tüm masraflar tadilatı yapan kat malikine yükletilebilecektir.




Kiracının tadilat yapması!
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği!


Geri Dön