18 / 04 / 2024

Banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı?

Banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı?

Banka kredisi kullanarak konut aldığınızı ancak bazı borçlar nedeni ile de eve 2. bir ipotek kurulduğunu farz edelim. Bu durumda banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı? İşte kanun esasları...



Banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı?

Tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabilen taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Bir gayrimenkule 2 ipotek kurulması halinde ne olur? Banka ipotekli ev 2. ipotek yüzünden satılır mı?


Türk Medeni Kanunu gereğince, ipotek ile kurulan taşınmaz rehni taşınmaz değerinin tamamını kapsar ve rehinin taşınmazın bir kısmı üzerinde kurulmasına imkan yoktur.


Bu nedenle söz konusu taşınmaz mal üzerinde kurulan rehinler kuruldukları tarihe göre sıra alırlar. Buna göre eski tarihli rehin, yenilerinden önce gelir. 


Taşınmaz mal üzerinde kurulan rehin hakkı, herhangi bir şekilde sona ermişse, sonraki sırada yer alan rehin hakları, otomatik olarak birer basamak ilerler. 


Bu sistem, alacaklıları koruyucu bir sistem niteliğinde olup; Önceki tarihli bir rehin sona erdiğinde, sonraki tarihli rehinler otomatik olarak ilerler ve taşınmaz teminatından yararlanılması sağlanır. Bu doğrultuda, banka ipoteği olan bir mesken, banka ipoteğinden sonra kurulan bir diğer ipotek nedeni ile bankanın izni olmadan satılamıyor.


Konu ile ilgili olarak Medeni Kanunda yer alan esaslar aşağıda sıralanıyor.


Türk Medeni Kanunu..

V. Rehinden sonra kurulan aynî haklar

MADDE 869.- Malikin rehinli taşınmaz üzerinde yeni sınırlı aynî haklar kurmayacağını taahhüt etmesi geçerli değildir.


Tarihi daha eski olan rehin hakkı, aynı taşınmaz üzerinde alacaklının izni olmadan daha sonra kurulan irtifak haklarından veya taşınmaz yüklerinden önce gelir. 


Sonradan kurulan ve rehnin paraya çevrilmesi sırasında daha eski tarihli rehinli alacaklılara zarar veren irtifaklar ve taşınmaz yükleri terkin edilir.



Üst sınır ipoteği nedir?


Geri Dön