16 / 04 / 2024

Beş yıllık kiracı tahliyesi!

Beş yıllık kiracı tahliyesi!

1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 10 yıllık kiracılar hiçbir gerekçe gösterilmeden ev sahibi tarafından tahliye edilebilecek. Peki, beş yıllık kiracı tahliyesi ne zaman yapılacak? İşte kanun esasları..



Beş yıllık kiracı tahliyesi!

Kira tahliye esaslarının yer aldığı Borçlar Kanunundaki 347. madde uygulaması 2 yıl süre ile ertelenmişti. Bu sürenin bitmesi ile 1 Temmuz 2014 tarihinde kirada yeni bir dönem başlayacak.


Ev sahipleri, 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren 10 yılı dolduran kiracılarına gerekçe göstermeden tahliye edebilecek. Peki, on yıllık kiracı nasıl tahliye edilir? Beş yıllık kiracı tahliyesi de mümkün müdür?


MADDE 347- 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


2. Bildirimin geçerliliği

MADDE 348- Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.


5 yıllık kiracı tahliyesi..

Yukarıda yer alan geçici madde 2 ile birlikte 10 yılı doldurmamış ancak 5 yılı doldurmuş kiracılar 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren tahliye edilebilecek.


Borçlar Kanunu geçici 2. madde!


Geri Dön