27 / 04 / 2024

Bina tamamlama sigortası kanunu!

Bina tamamlama sigortası kanunu!

Ön ödemeli konut sözleşmesi imzalayan tüketicilerin haklarına ilişkin düzenlemelere de yer verilen kanuna göre inşaat firmalarının bina tamamlama sigortası yapmaları gerekiyor. İşte bina tamamlama sigortası kanunu...



Bina tamamlama sigortası kanunu!

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ön ödemeli konut sözleşmesi imzalayan tüketicilerin haklarına ilişkin düzenlemelere de yer veriliyor.


Bilindiği üzere ön ödemeli konut satış sözleşmesi, tüketicinin konut amaçlı bir taşınmazın satış bedelini önceden peşin veya taksitle ödemeyi, satıcının da bedelin tamamen veya kısmen ödenmesinden sonra taşınmazı tüketiciye devir veya teslim etmeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan tüketicilerin haklarının korunması açısından firma sahiplerinden bina tamamlama sigortası yapılması isteniyor.


Bina tamamlama sigortası mevzuatı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda 42. maddede şu şekilde sıralanıyor:


Teminat

MADDE 42 – (1) Bakanlıkça projedeki konut adedi ya da projenin toplam bedeli kriterine göre belirlenecek büyüklüğün üzerindeki projeler için satıcının ön ödemeli konut satışına başlamadan önce; kapsamı, koşulları ve uygulama esasları Hazine Müsteşarlığınca belirlenen bina tamamlama sigortası yaptırması veya Bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması zorunludur.


(2) Bina tamamlama sigortası kapsamında sağlanan tazminat, teminat ve benzeri güvenceler iflas veya tasfiye masasına dâhil edilemez, haczolunamaz, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.



Bina tamamlama sigortası nedir?


Geri Dön