19 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir?

Konut, iş yerleri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi ödemeleri nasıl yapılıyor? Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? Çevre temizlik vergisi nereye ödenir?



Çevre temizlik vergisi nasıl ödenir? 

Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ödenmesi gereken bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


Vergi hesaplamaları ve buna bağlı olarak ne kadar vergi ödeneceğine ilişkin bilgiler, Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre Temizlik Vergisine İlişkin Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği kapsamında yer alıyor.


Tebliğe göre vergi; konutlar ve işyerleri için olmak üzere iki ayrı şekilde değerlendiriliyor.


Çevre temizlik vergisi nereye ödenir? 

Konutlarda çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Söz konusu vergi, belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. 


Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


Ancak, işyerleri için aynı şey söz konusu olmuyor. Çevre temizlik vergisi genel tebliği kapsamında belirlenen vergi tutarları iki eşit taksit halinde olmak üzere, belediyeye gidilip ödeniyor.


2013 yılı Çevre temizlik vergisi taksit dönemlerine göre, 1. taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleşti; 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içinde gerçekleşecek.



Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?
Çevre ve temizlik vergisi ne kadar?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön