23 / 04 / 2024

Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracıya en fazla ne kadar zam yapılır? Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?



Dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda, mal sahibi kira bedeline belli oranlarda zam yapma hakkına sahip oluyor. Taşınmaz mal kiralamalarında zammın nasıl ve hangi oranlarda yapılması gerektiği kanun ile açıklanıyor. 


Kanun gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. 


Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir. Peki, dükkan kira zammı hesabı nasıl yapılır?


Ancak bu kural, işyerleri için 2020 yılına kadar ertelendi. Bu süre içinde dükkan ve işyeri sahipleri sözleşmede yazan oranlara bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Örneğin dükkan kira sözleşmesinde TÜFE oranları belirtildiyse hesaplamada dönemin TÜFE oranları kullanılıyor. Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Dükkandan kiracıyı çıkarmak için ne yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön