25 / 04 / 2024

Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirme!

Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirme!

Dükkanı, ev olarak kullanan gayrimenkul sahiplerinin tapu belgelerini değiştirmeleri, ileride çıkabilecek sorunları önleyebiliyor. Peki, dükkan tapusunu ev tapusuna çevirme işlemi nasıl yapılır? İşte ddükkanı ev tapusuna çevirme işlemleri...



Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirme!

Dükkan tapusu olan taşınmaz malların mesken olarak kullanılması eve akabinde yaşanabilecek sorunlar gayrimenkul sahipleri huzursuz eden etkenler arasında yer alıyor. Bu nedenle dükkan tapusunu mesken tapusuna çevirmek, yaşanabilecek sorunları engelleyebiliyor. Peki, dükkan tapusu ev tapusuna nasıl çevrilir?


Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirmek..

Dükkan tapusunu ev tapusuna çevirebilmek için öncelikle anagayrimenkuldeki diğer kat maliklerinin tamamından izin alınması gerekiyor.


Bu izin alındıktan sonra ise tapu dairesinde cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor. Peki cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?


Tapuda yapılacak cins değişikliği, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor. 


Tapu üzerinde cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi gerekiyor ve cins değişikliği masrafının ödenmesi gerekiyor.


Cins değişikliği belgeleri:

* Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

* Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

* Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

* Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği masrafı..

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. 


Ayrıca, döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.


Dükkan tapulu dairede oturmanın dezavantajları nelerdir?



Geri Dön