24 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödememenin cezası nedir?

Emlak vergisi ödememenin cezası nedir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki, emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi ödememenin cezası nedir? İşte emlak vergisi cezaları..



Emlak vergisi ödememenin cezası nedir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Vergi ödemeleri ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor.


Vergi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi büyükşehir belediyelerinde yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksitler Kasım ayında veriliyor. Peki, emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi ödememenin cezası nedir?


Emlak vergisi ödememenin cezası..

Emlak Vergisi Kanunu'nun 32'inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri uyarınca idarece tarh ediliyor ve vergi ziyaı cezası kesiliyor.


Buna göre anılan madde uyarınca idarece yapılan tarhiyata ergi ziyaı cezası kesilecektir. Kesilecek ceza tutarı ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.



Emlak vergisi her belediyeden ödenir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön