24 / 04 / 2024

Emlakçı komisyon oranı 2015!

Emlakçı komisyon oranı 2015!

Taşınmaz malların alım satım veya kiralama işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan kimseler, emlakçıya belli oranlarda komisyon ödemeyi de kabul etmiş oluyor. Peki, emlakçı komisyon oranı 2015 ne kadar?



Emlakçı komisyon oranı 2015!

Taşınmaz malların alım satım veya kiralama işlemlerini emlakçı aracılığı ile yapan kimseler, emlakçıya belli oranlarda komisyon ödemeyi de kabul etmiş oluyor. 


Tarafların aralarında yaptığı anlaşmanın sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Emlakçılar, sözleşmesiz hizmet veremiyor.


Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın alımı, satımı, rehin vb. aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık eden kimseler olan emlakçılar, yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edemiyor. 


Emlakçı ayrıca, kapora alma konusunda kendisine açıkça verilmiş vekaletname olmaksızın kapora alamıyor. müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda oluyor. 


Peki, taşınmaz mal alım satım ve kiralama işlemlerinde emlakçıya ne kadar komisyon ödenir? Emlakçı komisyon oranı 2015 ne kadar?


Emlakçı komisyonu 2015..


ALIM - SATIM..

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV


KİRALAMA..

Yalnız kiracıdan,

Bir defaya mahsus olmak üzere,

Kontrat süresi ne olursa olsun,

1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV


Emlakçı komisyonu ne zaman hak eder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön