28 / 03 / 2024

Ev sahibi lehine kira kontratı!

Ev sahibi lehine kira kontratı!

Ev sahibi lehine kira kontratı oluşturmak isteniyorsa ev sahibinin evdeki demirbaşların neler olduğunu belirleyerek kira kontratına yazması gerekiyor. Evde kombi, beyaz eşya gibi demirbaşlar bulunuyorsa bunların kira kontratına yazılması gerekiyor...




Ev sahibi lehine kira kontratı!


Ev sahibi lehine kira kontratı oluşturmak isteniyorsa ev sahibinin evdeki demirbaşların neler olduğunu belirleyerek kira kontratına yazması gerekiyor. Örneğin kiralanan evde kombi, beyaz eşya gibi demirbaşlar bulunuyorsa bunların vasıflarıyla birlikte mutlaka kira kontratına yazılması gerekiyor.


Ev sahibi lehine kira kontratı yapmak istiyorsa dairenin boyalı olup olmadığını kapılarının ahşap veya hangi malzemeden olduğunu, o haldeyken banyonun fayanslarının hangi marka olduğundan tutunda her türlü malzemenin ne olduğunun tespitini yapıp kira kontratına yazması gerekiyor.


Kiracılar evi boşaltırken iyi ayrılmama hallerinde bu demirbaşlara zarar verebiliyorlar. Eğer kira kontratında bu saydığımız noktalar belirtilirse ev sahibi zarar gören eşyası için hak talep edebilir.


Evini kiraya veren ev sahibi mümkünse kiraya vermeden önce evin bir kameralı görüntüsünü yada fotoğraflarını kira kontratının bir eki olarak evin kiraya verilmeden önceki vasıflarını kanıtlar nitelikte kontrata eklemelidir. Ayrıca ortak giderlerin kiracıya ait olduğunu, diğer yönetimle ilgili giderlerin kiracıya ait olduğunu tahliye zamanını diğer gelebilecek extra harcamaların kiracıya ait olduğunu özellikle belirtmesi gerekiyor.


Kira kontratı sona ermeden evi boşaltmak isteyen kiracı bir ay önceden bir ihtarname çekerek ev sahibini bilgilendirmesi gerekiyor. Yasal durum bunu gösteriyor. Kiracı ihtarnamesini çekmeden evi boşaltırsa bu durumda ev sahibi kiracıya dava açarak dönem sonuna kadar olan tüm kiraları talep edebiliyor.


Ayrıca kontratlarda üst üste iki kirayı kiracı ödemediği zaman bütün kira dönemi alacağının muaccel olacağı belirtiliyor. Ev sahibi lehine kira kontratı yapmak istiyorsa  bir hukukçu vasıtası ile kira kontratı yapması faydalı olacaktır.



Ev sahibi olmak!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!
Ev sahibinin hakları nelerdir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön