18 / 04 / 2024

Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!

Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!

Ev sahibi, evin satışı ile değiştiği durumda, yeni ev sahibi tüm hak ve yükümlülüklere bazı önemli istisnalar durumunda yasal olarak katılıyor. Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi süresi bitene kadar aynı şekilde devam ediyor...




Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi!


Ev sahibi, evin satışı ile değiştiği durumda, yeni ev sahibi tüm hak ve yükümlülüklere bazı önemli istisnalar durumunda yasal olarak katılıyor. Evin satıldığı kiracıya önceden bildirilmek zorunda değildir. Ev sahibi değişirse kira sözleşmesi süresi bitene kadar aynı şekilde devam ediyor. 


Kiracı eve yaptığı yapısal değişiklikler ev sahibinin onayı ile yaptırmışsa, eve katmış olduğu değeri tazminat olarak ev sahibinden talep etme hakkına sahiptir. Tabi ki ev sahibi değişirse yeni ev sahibinden böyle bir tazminat talep edemiyor. Sadece bunu eski ev sahibinden isteme hakkı bulunuyor.


Örneğin; bir büfenin yer fayansı yoktur ve kiracı ev sahibinin onayı ile kaliteli yer fayansları döşemiştir. Kiracı çıkarken bu yer fayanslarını söküp götüremeyeceğine göre ve fayanslar binaya değer kattığı için, mülk sahibinden bu artı değeri tazminat olarak isteyebiliyor. Mülk ancak ihale ile veya normal satış ile el değiştirmişse, yeni sahiplerinden tazminat istenemiyor. Satış durumunda bu sorun olmaz. Çünkü ödeyebilecek eski ev sahibi mevcut olur. Ancak ev sahibinin iflası ve icra ile mülkün satışı durumunda eski ev sahibi ödeme gücünü yitirmiş olduğundan dolayı kiracı tazminatına ulaşamaz. Onun için bu tazminat talebini kiracı ev sahibi ile erken konuşup, kiradan düşme yoluna gitmelidir.


Kiracılardan birisi veya tümü evden ayrılıpta, başka kiracının sözleşmeyi devralması, ancak tüm tarafların yapacakları yeni sözleşmeyle mümkün oluyor. Bu yeni sözleşme ile eski kira sözleşmesi fesh edilmiş oluyor. Aksi takdirde yer başkasına bırakıldığı durumda, eski kiracılar kiracı olmaktan ve böylece sorumlu olmaktan kurtulamazlar. Eski kiracı normal şartlarda en erken çıkış verebileceği süre içerisinde sözleşmeden ve yükümlülüklerinden kurtulabilir.



Ev sahibi aidatı ödemezse!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Konut kira kontratı örneği 2013!
Sözleşmesiz kiracı nasıl çıkarılır?
Kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön