19 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerleme esasları!

Gayrimenkul değerleme esasları!

Gayrimenkul değerleme esasları kapsamında tüm dünyada modern değerleme çalışmalarında genellikle üç değişik yöntem kullanılıyor. Bu yöntemler, maliyet, emsal karşılaştırma ve gelir indirgeme yaklaşımı olarak kullanılıyor...




Gayrimenkul değerleme esasları!


Bir taşınmazın, taşımaz projesinin ya da taşınmaza bağlı hak ve faydaların değerleme günündeki olası değerinin bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere dayanarak hesaplanmasına gayrimenkul değerlemesi deniyor. Gayrimenkul değerleme esasları kapsamında tüm dünyada modern değerleme çalışmalarında genellikle üç değişik yöntem kullanılıyor. Bu yöntemler;


1. Maliyet Yaklaşımı

Bu yaklaşım, piyasada alım satımı pek olmayan özel amaçlı genel olarak fabrika, otel, tatil köyleri, fabrika, işhanı vb. gibi kira geliri bilinmeyen gayrimenkuller için kullanılıyor. Yöntemde, muhtemel bir alıcının, belli bir gayrimenkul için yerine koyma maliyetinden fazla bir bedel ödemeyeceği varsayımından yola çıkılıyor.


2. Emsal Karşılaştırma Yaklaşımı

Emsal yönetminde ise değerlenecek gayrimenkule benzer yakın zamanda satılmış olan gayrimenkullerin satış fiyatları için uygun karşılaştırma kriterleri kullanılarak gayrimenkulün değerinin tespit edilmesi uygulanıyor.


3. Gelir İndirgeme (Kapitalizasyonu) Yaklaşımı

Gayrimenkul değerleme esasları kapsamında kullanılan bu yöntem gayrimenkullerin gelecekte sağlayacağı gelirler tespit edilebiliyorsa kullanılması sağlıklı olan bir yöntemdir. Gelir yaklaşımında bir arsa üzerindeki gayrimenkulün değerlemesi sırasında ele alınacak gelir, gayrimenkulün net geliri oluyor. 



Emlak ekspertizi nasıl olunur?
Gayrimenkul değerleme mevzuatı!
Gayrimenkul ekspertiz nedir?





Geri Dön