29 / 03 / 2024

Gelir vergisi ödeme tarihleri!

Gelir vergisi ödeme tarihleri!

Gayrimenkul değer artış kazancı gelir vergisi ödeniyor. Gelir vergisi yılın belli dönemlerinde iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki, gelir vergisi ne zaman ödenir? İşte gelir vergisi ödeme tarihleri 2014..



Gelir vergisi ödeme tarihleri!

Gayrimenkul alım-satımı sırasında vergisel yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesi için önceden bilgi vermek suretiyle sorunların önüne geçmek ve aynı zamanda işlemlerin kolaylaştırılmasını sağlamak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir broşür hazırlandı.


Burada yer alan bilgiler arasında gayrimenkul değer artış kazancı gelir vergisi ile ilgili esaslar da bulunuyor. Değer artış kazancı vergisi olarak nitelendirilen gelir vergisi; Bedelli olarak edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.


- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, 

- Voli mahalleri ve dalyanlar, 

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, 

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 


Yukarıda belirtilen mal ve hakların beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancına tabi tutuluyor. 


Vergi ödemeleri için her sene istisna bedeli belirleniyor. Buna göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2013 yılı için 9.400 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.


Gelir vergisi ödeme tarihi 2014:

2013 yılına ait kazancı istisna bedelinden yüksek olanlar, bu sene Mart ayında beyanname vererek, verginin ilk taksitini ödedi. 


İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancının ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.


Gelir vergisi hesaplaması nasıl yapılır?


Geri Dön