28 / 03 / 2024

İnşaat ruhsatı nasıl iptal edilir?

İnşaat ruhsatı nasıl iptal edilir?

İnşaat ruhsatı, belediye sınırları içinde kalan yerlerde inşa edilecek yapılar için mimari projeye verilen onaya deniyor. İnşaat ruhsatı belli durumlarda iptal edilebiliyor. Peki, inşaat ruhsatı nasıl iptal edilir?



İnşaat ruhsatı nasıl iptal edilir?

İnşaat ruhsatı, belediye sınırları içinde  kalan yerlerde inşa edilecek yapılar için Belediye  İmar Kanunu, İmar Planı ve Yönetmelik hükümleri ile, yapı sahibi, yapı müteahhidi, şantiye şefi, tüm proje müellifleri ve yapı denetim kuruluşu yetkilisi, denetim sorumlusu mimar veya mühendisin imzaları alınarak usulüne uygun olarak düzenlenen belgeye deniyor.


Ruhsatın alınması için öncelikle ilgili belediye veya valiliklere yapı sahibinin bir dilekçe ile başvurması gerekiyor. Bu dilekçeye tapu senedi veya yerine geçecek belgelerin de eklenmesi şart. Bu belgeler; resim ve hesapları, elektrik ve tesisat projeleri, statik proje, mimari proje ve ebatlı krokidir. 


İnşaat ruhsatı belli durumlarda iptal ediliyor. İnşaat ruhsatı hangi durumlarda iptal edilir? Peki, ruhsatın iptal edilmemesi için ne yapılması gerekir?


İnşaat ruhsatı iptal nedenleri..

5 yıl içinde gerekli işlemlerin yapılmaması durumunda inşaat ruhsatı iptal edilmiş kabul ediliyor. Aynı zamanda yasaya, mevzuata ve imara aykırı bir şekilde yapılan inşaatın da ruhsatı iptal ediliyor.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi binanın inşaat ruhsat süresi 5 yıldır. En az iki yıl içerisinde Temel Üstü Ruhsatının alınması gerekir. Eğer alınmamışsa ruhsat süresi dolmadan Ruhsat Yenilenmesi şarttır. 


Aynı işlem beş yıl içerisinde bitirilmeyen ve Yapı Kullanma almayan binalar içinde geçerlidir. Aksi takdirde ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburidir.


Ruhsatsız inşaat şikayeti nasıl yapılır?



Geri Dön