26 / 04 / 2024

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...



İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor.


İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkün oluyor. Peki, irtifak hakkı sahibinin hakları nelerdir?


İrtifak hakkı sahibinin hakları 2015..

İrtifak hakkı sahibi, hakkının korunması ve kullanılması için gerekli olan önlemleri alabilir; ancak, hakkını yüklü taşınmazın malikine en az zarar verecek biçimde kullanmak zorundadır.


Yüklü taşınmazın maliki, irtifak hakkının kullanılmasını engelleyecek ya da zorlaştıracak davranışlarda bulunamaz.


İrtifaktan doğan yetki ve yükümlülükleri açıkça belirlediği ölçüde tescil, irtifakın kapsamını belirlemede esas oluşturur.


Tescilden açıkça anlaşılmadığı hâllerde kapsam, tescilin sınırları içinde, irtifak hakkının kazanılma sebebine veya uzun süreden beri davasız ve iyiniyetle kullanılış biçimine göre belirlenir.


İrtifak hakkının kullanılması için gerekli tesislerin bakımı, yararlanan taşınmaz malikine aittir.


Tesisler yüklü taşınmazın malikine de yararlı ise, bunların bakım giderlerine her iki malik yararları oranında katılır.



İrtifak hakkı kurulması için ne gerekli?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön