18 / 04 / 2024

Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Isı pay ölçer; merkezi ısıtmalı binalarda kullanılan bir sistem olarak biliniyor. Isı pay ölçer ile dairelerin tüketim dağılımı ortaya çıkıyor ve tüketim dağılıma göre ödeme yapılıyor. Peki, ısı pay ölçer radyasyon yayar mı?



Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Radyatör üzerinden dairenin ısıtma için kullandığı enerjinin ölçülmesine ve merkezi ısıtma giderlerinin bireysel ve tüketime bağlı olarak paylaştırılmasına yarayan sensör grubuna ısı pay ölçer deniyor.


Isı pay ölçer cihazları içinde kalorifer peteği bulunan tüm binalarda  kullanılabiliyor. Binanın yeni veya eski olması pay ölçer uygulamayı etkilemiyor.


Merkezi sistemle ısıtılan binalarda gelen yüksek faturalara ‘herkes ısındığı kadar ödesin’ itirazı ile geliştirilen, doğalgaz peteklerine konularak konutun ısı payını ölçen sistem olarak da biliniyor.


Isı faturası daire bazında çıkmaya başlayınca, daire sakinleri otomatik olarak ısı israfını kesiyor. Pay ölçer bulunan evlerde sıcaklayınca cam açmak yerine, kalorifer kısılıyor. 


Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Isı pay ölçer sıcak/soğuk su sayaçları ve ısı payölçerleri bilgi transferini çağdaş teknoloji gereği 868 MHz frekansta telsiz radyo dalgaları ile yapıyor. Ölçüm cihazları ve bina merpen aralığında takılı olan bilgi toplayıcı cihaz günde altı defa dört saat aralıklarda 0,05 saniye sinyal gönderiyor. 


Bu sinyaller elektro manyetik sinyallerdir ve ayda 10 saniyeden daha az bir süre aktif elektro manyetik bir alan oluşturuyorlar. Bu da Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlemiş olduğu sağlığa zarar verme sınırının on binde biri kadar altında bir değer oluyor.  Yapılan araştırmalarda cep telefonu ile yapılan 1 dakikalık konuşma sırasında yayılan radyasyon, 1 adet ısı pay ölçer cihazından yayılan radyasyondan 13.000.000 kat daha fazla olarak biliniyor.


Isı pay ölçer taktırmayan yöneticiye ne yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön