19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm KDV istisnası!

Kentsel dönüşüm KDV istisnası!

Gayrimenkul sektöründe Maliye'nin konutta KDV'yi metrekare yerine, metrekare birim fiyatına göre alma kararı ile yeni bir dönem başlamıştı. Peki, kentsel dönüşüm KDV istisnası var mıdır?



Kentsel dönüşüm KDV istisnası!

Gayrimenkul sektöründe Maliye'nin konutta KDV'yi metrekare yerine, metrekare birim fiyatına göre alma kararı ile yeni bir dönem başlamıştı.


Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerinde yapıldığı arsanın 1319 sayılı  Emlak  Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri;


- 1.000 TL ve üzeri ise %18

- 500-999 TL arasında ise %8

- 499 TL aldında veya 5216 sayılı yasa kapsamında olmayan yerlerde ise %1 oranında KDV ödeniyor.


Kentsel dönüşüm KDV istisnası..

Kentsel dönüşüm kanunu olan; 6306 sayılı Afet Riskli Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yapıların bulunduğu yerler yüzde 8 ve yüzde 18'lik KDV uygulamasından muaf tutuluyor.


Bu alanlarda kentsel dönüşüm kapsamında yapılan inşaatlarda üretilen 150 m2 altındaki konutların satışında KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanıyor.


Ayrıca, arsa birim metrekare değeri 499 TL altında veya 5216 sayılı yasa kapsamında olmayan yerlerde de KDV oranı yüzde 1 olarak hesaplanıyor.


Örnek..

Ruhsat tarihi 10/01/2013  olan; İstanbul/..... semtinde yapılan 1.sınıf 150 m2 altındaki konut inşaatının  arsa metrekare değeri 499 TL ise; buradaki konutların satışında KDV % 1 oluyor.



Kentsel dönüşüm hangi bakanlığa bağlı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön