25 / 04 / 2024

Kira artış oranları Ağustos 2014!

Kira artış oranları Ağustos 2014!

Ev sahibi, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Yapılacak zam oranları TÜİK tarafından açıklanıyor. İşte mesken kira artış oranları Ağustos 2014..



Kira artış oranları Ağustos 2014!

Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince ev sahibi, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Ancak ev sahibi kiracısına istediği oranda zam yapamıyor.


Kanun gereğince, kiracıya yapılacak zammın dönemin Üretici Fiyat Endeksi oranlarından yüksek olmaması gerekiyor.


Ancak kanunda hangi ÜFE'nin kullanılacağı belirtilmiyor. Bu nedenle ev sahipleri kiracılarına ÜFE'nin on iki aylık ortalamaları da baz alarak artış uygulayabiliyor.


Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, kira artış hesaplamalarında on iki aylık ortalamaların değil, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması gerektiği öngörüldü.


Bilindiği üzere ÜFE oranları da her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Peki, Ağustos ayında sözleşme süresi dolan bir kiracıya ne kadar zam yapılacak?


Kira artış oranları Ağustos 2014 verilerine göre; kiracıya %9,88 oranında zam yapılması gerekiyor. İlgili bülten aşağıda sıralanıyor:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2014


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %0,68 düşüş, imalat sanayi sektöründe %0,59 artış, elektrik ve gaz sektöründe %0,80 düşüş ve su sektöründe %0,39 artış olarak gerçekleşti.


En yüksek aylık artış gıda ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; gıda ürünleri (%1,59), deri ve ilgili ürünler (%1,54), ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç) (%1,47) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-3,10), diğer ulaşım araçları (%-2,76), ve kok ve rafine petrol ürünleri (%-2,00) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.


Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2014 yılı Ağustos ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık artış dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.



Kira artış oranları Temmuz 2014!

İşyeri kira artışı ne kadar olmalı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön