24 / 04 / 2024

Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir?

Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir? sorusuna binde 11,37 oranında hesaplanan verginin, sözleşmenin tarafları arasında imzalanmasını takiben ertesi ayın 23.günü vergi dairesine beyan edilip, 26.günü akşamına kadar ödenir cevabı veriliyor...




Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir?


Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir? sorusuna binde 11,37 oranında hesaplanan verginin, sözleşmenin tarafları arasında imzalanmasını takiben ertesi ayın 23. günü vergi dairesine beyan edilip, 26. günü akşamına kadar ödenmesi gerekir cevabı veriliyor.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi mükellefi!


Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Kira sözleşmelerinde iki taraf vardır. Her iki taraf da damga vergisini aynı oranda ayrı ayrı ödeyecektir. Kira sözleşmelerini imzalamaları nedeniyle mükellef durumunda olan kişiler, aralarında vergilerin paylaşılmasına ilişkin olarak yaptıkları sözleşmeler geçerli değildir. Bir tarafın diğer tarafın vergisini sorumlu sıfatıyla ödemesi yasal düzenlemelere göre uygun değildir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki kira sözleşmelerine ait kağıtların Damga Vergisinin mükellefi ise kişilerdir.


Kira sözleşmelerinde damga vergisi nasıl ödenir? sorusuna verdiğimiz cevaptan sonra gelelim kira sözleşmelerinde damga vergisi ödeme zamanına!


Maliye Bakanlığı’nca sürekli mükellefiyeti belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kira sözleşmelerinin vergisi, ertesi ayın yirmiüçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve yirmialtıncı günü akşamına kadar ödenir.


İhtiyarilik hakkını kullanarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeyen mükellefler ise, düzenledikleri veya taraf oldukları kira sözleşmesine ilişkin damga vergilerini kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde ilgili vergi dairesine damga vergisi beyannamesi ile bildirecek ve aynı süre içinde ödeyeceklerdir.


Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kira sözleşmelerinin damga vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit etmeye veya bunları tutanağı düzenlemek üzere, vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.



Kira kontratı damga vergisi nereye yatırılır?
Kira sözleşmesi damga vergisi ne zaman ödenir?
Kira sözleşmelerinde damga vergisi kime aittir?
Kira sözleşmelerinde damga vergisi uygulaması!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön