19 / 03 / 2024

Kiracı hakları!

Kiracı hakları!

Kiracı olarak sahip olduğunuz hakları bilmeniz, ileride yaşanacak olası bir sorunda hakkınızı savunmanız için yararlı olacaktır. Kiracı hakları ve detayları ile ilgili bilgiler haberimizde...



Kiracı hakları!

Kat Mülkiyeti Kanununa göre kiracılık ile ilgili hususlar kiracıyı koruyan nitelikler taşıyor. Her kiracının bu kiracı hakları konusunda bilgi edinmeleri, haklarının bilincinde olmaları gerekiyor.


Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira kontratında belirtilen hükümlere uymaları gerekiyor. Aksi durumda hem kiracının hem de ev sahibinin sahip olduğu haklar doğrultusunda dava açabiliyor. Kiracı hakları nelerdir sorusunu bazı başlıklar altında özetlemek doğru olacaktır.


Kiracı hakları..

* Ev sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.

* Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.

* Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu oluyor.

* Kiracının apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu olmuyor. Apartman yöneticisi olabilmesi için, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi gerekiyor.

* Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahiptir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön