28 / 03 / 2024

Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı!

Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı!

Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı nın tarafı mirasçıları oluyor. Bu nedenle vefat halinde mirasçıların veraset ilamı çıkarıp kiracıya evin yeni sahibi olduklarını ispatlamaları gerekiyor...




Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı!


Kira kontratı nedir?

Kira kontratı, kullandırma amacını taşıyan sözleşmelerin başında geliyor. Bununla mal sahibi, bir bedel (kira bedeli) karşılığında bir şeyin kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş oluyor. Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi kira kontratı karşılıklı kullandırma sözleşmesi kapsamındadır. Gerçekten kiralayan, malvarlığında bulunan bir şey üzerindeki kullanma ve yararlanma hakkını kiracıya geçici olarak devrediyor, buna karşılık kiracı da ona bir bedel ödüyor.


Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı nın tarafı mirasçıları oluyor. Ancak bu durum mirasçıların birden fazla olması halinde farklılık gösteriyor. Örneğin sadece bir mirasçının olması durumunda bu mirasçı evde kendisi oturmak isteyebilir, tabi birden fazla mirasçının evde oturma talebi olması mümkün değildir. 


Mal sahibinin ölümü halinde kira kontratı nın tarafı olan mirasçıları her şeyden önce bir veraset belgesi çıkarıp hangi oranda miras hakkına sahip olduklarını ispatlamalıdırlar.  Bu aşamadan sonra kiracıya ihtarname çekerek kira parasından paylarına düşeni alabiliyorlar. Ancak mirasçıların söz konusu mülkü satışa çıkarıp, paylarını almak isteme hakları da bulunuyor. Bu durumda ise mülkün yeni sahibi bir ay içinde eve ihtiyacı olduğunu belirten bir ihtarname çekip, kiracıyı evden çıkarmak için hukuki süreci başlatabiliyor. 


Aynı şekilde kiracının ölümü halinde de yasal mirasçıları kira sözleşmesini feshdebiliyorlar. Kiracının ölümü halinde, onun mirasçıları ve kiraya veren, altı aylık yasal fesih bildirim sürelerine uymak koşuluyla, sözleşmeyi feshedebiliyorlar. Eğer söz konusu mülkte oturulmayacaksa bu haklarını kullanabiliyorlar. Ancak bu mülkte kira sözleşmesinin devam etmesini de isteyebilirler Bu durumda ölen kiracının ortakları veya bu ortakların aynı meslek ve sanatı yürüten mirasçıları ve ölen kiracı ile birlikte aynı konutta oturanlar, sözleşmeye ve kanun hükümlerine uydukları sürece, taraf olarak kira sözleşmesini sürdürebiliyorlar.



Kira kontratı nasıl yapılmalı?
Kiracı depozito iadesi!
Ev sahibi kiracı çıkarma nedenleri!
Mal sahibi ve kiracı hakları!
Mal sahibi stopaj öder mi?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön