20 / 04 / 2024

Mart ayında kiralar ne kadar artacak?

Mart ayında kiralar ne kadar artacak?

Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ve Mart ayı itibarıyla kira sözleşmenizin yenileneceğini düşünelim. Yenilenen kira sözleşmelerinde ne kadar zam yapılacak? Mart ayında kiralar ne kadar artacak?



Mart ayında kiralar ne kadar artacak?

Ev veya işyerinizi kiraya verdiğinizi ve Mart ayı itibarıyla kira sözleşmenizin yenileneceğini düşünelim. Yenilenen kira sözleşmelerinde mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı da doğuyor.


Kira bedelinde ancak kanunda belirtilen şartlarda zam yapılabiliyor. Meskenlerde kiracıya yapılacak zam hesabında Üretici Fiyat Endeksi oranlarının kullanılması zorunlu oluyor.


Ancak bu zorunluluk işyerleri için geçerli olmuyor. İşyerinde sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan ÜFE oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. 3 Mart 2015 tarihinde açıklanan sonuçlara göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Ancak kira artış oranları hesabında, ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Mart ayında kiraya en fazla %3,10 oranında zam yapılacak.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Zam oranı: yüzde 3,10

Zam bedeli: 31,0 TL

Zamlı kira bedeli: 1031,0 TL



Kira artış oranları Şubat 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön